En servicehund utbildas i 12–18 månader efter ägarens specifika behov. För Eva Christiansson är det en stärkande bedrift att, trots sin sjukdom, ha lyckats träna Raffe till en certifierad servicehund.

En servicehund utbildas i 12–18 månader efter ägarens specifika behov. För Eva Christiansson är det en stärkande bedrift att, trots sin sjukdom, ha lyckats träna Raffe till en certifierad servicehund.

Servicehunden är en stor trygghet

Av
Anna Fröjd

HUSIE. Servicehunden innebär en stor trygghet för Husiebon Eva Christiansson. Raffe är både hennes assistent och bästa vän. Han bryr sig inte om att någon stirrar och en tappad sak är ett tillfälle till belöning för honom.

För knappt 15 år sedan drabbades Husiebon Eva Christiansson av nervsjukdomen MS, multipel skleros. Då var hon 24 år gammal och just i färd med att avsluta sin lärarutbildning. Sjukdomen, som kommer i skov, har successivt gjort vardagen svårare för henne.
– Den påverkar mig i allt. Mina ben fungerar lite men de fungerar dåligt. Sjukdomen gör mig trött och jag orkar oftast bara en aktivitet per dag, säger Eva Christiansson.

Det tog tid för henne att acceptera sjukdomen och de nya begränsningarna hon upplevde i vardagen. De första två åren vägrade hon rullstol. Trots att det gjorde henne trött envisades hon med att gå med kryckor.
– Jag ville vara som jag alltid hade varit. Det är ett stort steg att säga ja till rullstol.
När hon träffade sin blivande man började han trycka på för att hon trots allt skulle acceptera hjälpmedlet. Då skulle hon bli rörligare och ha mer energi till deras gemensamma aktiviteter.
– Jag ville inte sätta mig ner, men det är det bästa jag har gjort, säger Eva Christiansson i dag.

Trots sin sjukdom har Eva Christiansson alltid haft hund. När hon för drygt tre år sedan stod i färd med att skaffa sin tredje hund insåg hon att en stor hund, som hon tidigare haft, skulle bli för jobbigt.
Valet föll i stället på en dvärgschanuzer, som hon menar är en stor hund i en liten kropp. Under valpkursen uppmuntrade läraren henne att utbilda hunden till servicehund.
Nu är Raffe hennes personliga assistent. Han plockar upp saker hon tappat eller har svårt att nå från rullstolen, han säger till henne när hon behöver vila och om något skulle hända henne kan han larma. Skulle det hända ute på promenad skulle han leta upp en person, krafsa den på foten tills han fick uppmärksamhet och sedan leda personen till Eva.
– Det är en stor trygghet att ha honom med, han går alltid i beredskap.
Dessutom gör han henne gladare. Att tappa något eller att inte nå gjorde tidiga Eva Christiansson frustrerad och en blev påminnelse om hennes sjukdom. I sällskap med Raffe blir hennes egna misslyckanden en rolig arbetsuppgift för en glad och godissugen hund.
Även om hon i dag har slutat att bry sig om vad folk tänker så stjäl Raffe också en del uppmärksamhet från Eva.
– När jag till exempel går in i en affär så är jag inte bara en tjej i en rullstol. Jag är inte bara Eva med MS utan jag är Eva med MS och en servicehund. Även om jag var mer osäker förr tycker jag att det är skönt att folk tittar på Raffe och inte på mig.

ASSISTANSHUND

Alarmerande servicehundar tränas på att signalera för en ägare med diabetes eller epilepsi om blodsockret är högt eller lågt, eller om ett anfall är på väg.

Signalhund kan hjälpa hörselskadade genom att markera på ljud. Till exempel om en telefon ringer eller om någon ropar.

Ledarhund hjälper en synskadad förare att röra sig säkert i samhället.

Servicehund hjälper en person med rörelsehinder. Den kan bland annat tränas att bära och hålla upp dörrar.

Källa: soshund.se

Publicerad 04 May 2016 10:00