Oxie blir utan populär parkour

Av
Anna Fröjd

OXIE. Quality Runners har växt ur Oxievångshallen. Till sommaren flyttar de till nya lokaler och Malmös nya centrum för udda sporter.

Det är bara fyra år sedan som föreningen bildades och på dessa år har den växt så att det knakat. I dag har föreningen runt 320 medlemmar och släppte de in alla träningssugna som står i kö för en plats skulle parkourföreningens medlemsantal nästan dubblas. Den uppskattningen gör Patrik Lindkvist, ordförande i föreningen.
– Parkour är en sport som alla faktiskt kan göra. Du tävlar bara mot dig själv, utifrån dina förutsättningar. Innan sågs det mycket som en killsport men ju mer vi tillgängliggör den desto fler kommer för att träna, säger Patrik Lindkvist.
Efter att ha dömt ut både Louisedalsgården och Elinelund som tänkbara egna träningslokaler, och efter dialog med Malmö stads fritidsförvaltning, fick föreningen erbjudande om en gammal industrilokal på Kopparbergsgatan i Malmö.

På 1015 kvadratmeter kommer de om två veckor att börja bygga upp Sveriges största parkouranläggningen.
– Vi tittade på lokalen och sa ja på stående fot. Det är högt i tak och fyrkantigt. Parkour är egentligen en utomhusaktivitet och i en gammal industrilokal kommer vi att kunna göra det så likt utemiljön som möjligt. Dessutom finns det stora skjutdörrar som går att öppna upp så de kommer att kunna känna luften mot kinden när de tränar.

Förutom att bli landets största anläggning satsar Quality Runners på att etablera Malmös nya centrum för lite mer udda träningsformer. Förutom Quality Runners dryga 1000 kvadratmeter har klubben även bjudit in Malmös Roller Derby-klubb Crime City Rollers och Malmö Cirkusskola som i dag håller till på Kirseberg.
– Vi kallar det för urbana sportcentret. Det kommer att bli fantastiskt med tre olika sporter som inte tillhör de vanliga. Det är tre udda som växer och växer.
Quality Runners erbjuder inte bara parkour inom föreningen utan även breakdance, cheerleading och gymnastik. Konkurrensen om träningstiderna i Oxievångshallen har varit hård. Parkourens flytt innebär fler träningstider för de andra grupperna i föreningen.
Av deras dryga 300 medlemmar är 46 bosatta i Oxie.
– Det är därför som vi vågar göra det här. Men det är bra kommunikationer med buss 1 och 32 från Oxie till den nya hallen och vi hoppas att alla Oxiebor vill följa med.
Anpassningen av lokalerna börjar om två veckor och till sommaren hoppas föreningen kunna flytta in.
– Jag hoppas vi kan inviga i slutet av maj. Malmö kommer att bli Sveriges nya parkour-mecka, säger Patrik Lindqvist.

Den nya hallen kommer att ha ledarledd träning fem dagar i veckan. Foto: QR

Den nya hallen kommer att ha ledarledd träning fem dagar i veckan. Foto: QR

Publicerad 26 April 2016 12:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag