Odlande betonas i Greenhouse

Ger de boende förutsättningar att leva miljösmart

AUGUSTENBORG. Ett miljösmart boende på ett enkelt och användarvänligt vis. Intresset för lägenheterna i Greenhouse har varit stort. Inte minst internationellt.

– Ibland känns det som om vi är mer kända i Japan än i Malmö. Jag kan ha sju visningar på en vecka, säger Frida Persson, projektledare för Greenhouse på MKB.
Tolv radhus blev inflyttningsbara i januari och ekoförskolan är igång sedan någon vecka, medan de 44 lägenheterna i höghuset blir inflyttningsklara den 1 juni. Bakom grävskoporna skymtar en gammal tegelvägg, som är det enda bevarade från panncentralen som stått där.
– Den var hypermodern på 1950-talet. Enligt en gammal tidningartikel kunde den bränna tre ton kol i timmen. Det är kul att känna historiens vingslag och man kan ju undra vad man kommer att säga om Greenhouse om 100 år.
Spjutspetsprojektet Greenhouse är en utveckling av Ekostaden från 1995.
– Det är anledningen till att Greenhouse ligger här och inte i Västra hamnen.

Odlingsbalkongerna i höghuset är hela 22 kvadratmeter stora, och halva ytan är inglasad för att skapa en växtzon. Lägenheterna är utrustade med en växtverkstad och två ingångar till balkongen, allt för att förenkla odlande. Intresset för lägenheterna har varit stort. Men utöver kötid har MKB även tagit hänsyn till intressenternas odlingsintresse.

Greenhouse är byggt med energisnål teknik som bland annat innebär extra tjock isolering. Huset har bland annat ”smarta” elnät samt gröna tak och tak med solceller. Källsorteringen, precis vid porten, öppnas med en personlig ”tag”.
– Soporna vägs och man kan följa sin sopstatistik. Inte för att vi vill peka ut någon, utan för att man ska kunna utmana sig själv och, om man vill, se hur man ligger till i jämförelse med andra i huset.
Tvättrummet går att boka dygnet runt, efter person-
liga önskemål. Även om det innebär fem tvättmaskiner samtidigt. Det miljövänliga tvättmedlet självdoseras. Det sociala i huset betonas och tvättstugan utgör en av mötesplatserna.
– Huset ska skapa förutsättningar för vanliga människor att leva miljösmart. Vi har 56 lägenheter här, men totalt har MKB 23 000 lägenheter. Vi plockar godbitarna från Greenhouse vidare till dem.

I jUni är det inflyttningsdags till lägenheterna. Foto: Åse-Marie Nilsson

I jUni är det inflyttningsdags till lägenheterna. Foto: Åse-Marie Nilsson

Publicerad 29 March 2016 09:26

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag