Omid Mahmoudi, vice ordförande i Ensamkommandes förbund, håller just nu, bland mycket annat, på att ordna så att Ensamkommande flyktingbarn ska få ett studentfirande att minnas.

Omid Mahmoudi, vice ordförande i Ensamkommandes förbund, håller just nu, bland mycket annat, på att ordna så att Ensamkommande flyktingbarn ska få ett studentfirande att minnas.

Omid är Årets vardagshjälte 2015

Av
Ida Eriksson

VÄRNHEM. Nomineringarna till Årets vardagshjälte 2015 var fulla av eldsjälar och behjärtansvärda insatser. Den som till slut vann folkets hjärta var Omid Mahmoudi, grundare av Ensamkommandes förbund. –Det känns fantastiskt, säger han.
För drygt tre år sedan var Omid Mahmoudi med och startade Ensamkommandes förbund. Till lokalen vid Värnhem kommer varje dag runt 100 ensamkommande unga flyktingar för att delta i någon av de 27 olika aktiviteter som erbjuds. Hittills finns förbundet på fem olika orter, men antalet håller just nu på att tredubblas.
–Snart finns vi på 15 orter, berättar Omid Mahmoudi.

När Lokaltidningen intervjuade honom i höstas berättade han om hur han själv kom hit som ensamkommande flyktingbarn för fem år sedan.
–Jag satt i åtta–nio månader och gjorde ingenting. De som kommer hit nu slipper bli isolerade. Den som är isolerad blir lätt deprimerad. Här har man någon att dela sina dåliga minnen och tankar med. Det betyder också mycket att man får träffa människor som har varit här i Sverige längre, sa Omid Mahmoudi då.

Under vintern tycker han att flyktingklimatet blivit mycket hårdare, efter regeringens flera förslag på åtgärder för att strama åt flyktinginvandringen.
–De sänder fel signaler, både till flyktingar och svenskar. Många får uppfattningen att nu får det vara nog, Sverige är fullt. Men det är verkligen inte sant, vi har plats, vi har boenden. I vintras var jag på flera HVB-hem som var tomma, berättar Omid Mahmoudi.

Samtidigt menar han att ensamkommande flyktingbarn utsätts för starka generaliseringar.
–De ses som en grupp, med samma familj och ursprung. Men alla kommer från olika familjer, olika länder och kulturer och har olika värderingar. Och bara för att någon begår ett brott betyder inte det att alla gör det, brottslighet finns i alla kulturer.

Trots ett hårdare klimat ser han ljust på de ensamkommande flyktingbarnens framtid.
–De flesta får arbeten eller startar företag och organisationer. Det finns väldigt många framgångsexempel när det kommer till ensamkommande flyktingbarn. De kan integreras i samhället väldigt fort, bara vi ser lösningarna. De är en fördel för Sverige. Deras utbildningar är ofta redan betalade, vi får dem och deras kompetens helt redo, säger Omid Mahmoudi.

Publicerad 15 March 2016 16:00