Lotte Lannerbeth hemma i Limhamn, där hon skriver sina böcker om Lea Lejontämjare och Elliot. Första boken kom för ett år sedan. Den andra boken, “Lea Lejontämjare på prinsesskalas”, släpps den 1 mars. Foto: Markus Celander

Lotte Lannerbeth hemma i Limhamn, där hon skriver sina böcker om Lea Lejontämjare och Elliot. Första boken kom för ett år sedan. Den andra boken, “Lea Lejontämjare på prinsesskalas”, släpps den 1 mars. Foto: Markus Celander

Downs syndrom och TAKK-tecken i barnbok

"Varför skulle inte ett barn med Downs syndrom få vara en av karaktärerna i en barnbok?"

Av
Markus Celander

LIMHAMN. Lotte Lannerberth är aktuell med sin andra bok om Lea och hennes vän Elliot, som har Downs syndrom.
–En bra barnbok ska tilltala barnet, och fånga den vuxne, så att denne blir sugen på att läsa om boken, om och om igen, säger hon.

Limhamnsbon Lotte Lannerberth är egentligen lärare och journalist, men för åtta år sedan började hon fundera på att själv skriva en barnbok när hon läste för sin då ettårige son Viktor. Funderingarna resulterade i boken ”Lea Lejontämjare och översovningen”, som släpptes för ett år sedan.
–Den fick bra recensioner av bibliotekstjänst, vilket innebar att många bibliotek över hela landet tog in den. En del i flera exemplar, vilket visar att den blev flitigt utlånad.

Böckerna handlar om flickan Lea och hennes vän Elliot, och har uppmärksammats bland annat eftersom Elliot har Downs syndrom.
–Det kändes viktigt för mig att även personer med olika utseende eller förmågor ska få synas i barnlitteraturen. För småbarn i förskolan är det odramatiskt, så varför skulle då inte ett barn med Downs syndrom få vara en av karaktärerna i en barnbok?

Föräldrar till barn med Downs syndrom provläste och gav Lotte Lannerberth förslaget att ta med TAKK-tecken i berättelsen. Dessa tecken används i förskola och skola för att underlätta för barn med talsvårigheter att kommunicera. I böckernas illustrationer, som är gjorda av Johanna Rehn, syns hur Lea och Elliot kommunicerar med TAKK-tecken, och på sista sidan finns en liten lista med vilka tecken som används i boken.

De detaljrika myllrande illustrationerna innehåller också små saker för barn att hålla utkik efter. I första boken är det en katt.
–Till skillnad från att lyssna på en cd-skiva så ger bokläsandet utrymme för barnet att avbryta och prata om till exempel en bild.

I den nya boken är det en grön groda som tittar fram. Denna bok, som släpps i handeln den 1 mars, heter ”Lea Lejontämjare på prinsesskalas” och handlar om hur Lea är bjuden på kalas, men känner sig obekväm med prinsesstemat.
–Hon gillar inte att klä sig som prinsessa. Det har däremot inte Elliot några problem med.

Och precis som i första boken sveper barnens fantasi iväg med dem på äventyr, äventyr som berättar om hur vänner kan hjälpa varandra att övervinna svårigheter de möter på vägen. 

Fotnot. Den 5 mars klockan 11 finns Lotte Lannerberth på Limhamns bibliotek för att läsa ur ”Lea Lejontämjare på prinsesskalas”. Det blir även bokförsäljning och signering.

Publicerad 18 February 2016 07:00