Julia Sigova och Regimantas Stankus planerar att genomföra en dubbelkonsert med piano, trombon och orkester, tillsammans med Lunds stadsorkester. Foto: Per Ingridz

Julia Sigova och Regimantas Stankus planerar att genomföra en dubbelkonsert med piano, trombon och orkester, tillsammans med Lunds stadsorkester. Foto: Per Ingridz

Ljuv musik uppstår när piano och trombon möts

SLOTTSSTADEN. Paret Julia Sigova och Regimantas Stankus uppträder med den inte helt vanliga instrumentkombinationen piano och trombon. Julia Sigova driver också pianoskolan ”Sigova PianoForte” i hemmet i Slottsstaden. Deras sexåriga dotter Mikaella Sigova Stankus följer i föräldrarnas fotspår och spelar fiol.

De nyblivna Slottsstadenborna Julia Sigova och Regimantas Stankus kommer båda ursprungligen från östra Europa. Julia Sigova har rötterna i i Vitryssland medan Regimantas Stankus härstammar från Litauen. De kom till Malmö för att läsa på musikhögskolan och det var också där som de träffade varandra. Musiken är deras levebröd och de kombinerar undervisning med konserter. Regimantas Stankus undervisar på kulturskolor i Ystad och Höör, medan Julia Sigova driver den egna pianoskolan ”Sigova PianoForte”.
– Jag har undervisat sedan jag var 17 år och tycker att det är väldigt roligt. Jag hade själv tur som hade mycket inspirerande lärare. Jag har jobbat på privatskola, men kände att jag ville gå min egen väg. Många elever har gått hos mig i flera år, säger Julia Sigova, som själv gått en solistutbildning hos professor Hans Pålsson.

Julia Sigova och Regimantas Stankus har båda mångårig konserterfarenhet och de senaste åren har de även börjat uppträda som duo, med den lite annorlunda instrumentkombinationen piano och trombon.
– Det är stor efterfrågan på våra konserter och vi har uppträtt i så väl Sverige som Frankrike, Tyskland, Italien och Litauen, säger Julia Sigova.
– Vi visar upp trombonen som ett soloinstrument, den är lite som en sångröst, säger Regimantas Stankus.
– Det låter orkestralt, säger Julia Sigova.

De upplever att den klassiska musiken i Malmö har fått ett uppsving tack vare Malmö live. Publiken består dock till största delen av personer som passerat 50-årsstrecket. Att intresset inte är större bland de yngre generationerna tror de beror på föräldrarnas inställning.
– Om ett barn säger att det vill börja spela trombon finns det nog många föräldrar som säger ”nej, välj gitarr istället”, bara för att det känns enklare, säger Regimantas Stankus.
– Om föräldrar är engagerade, lyssnar på klassisk musik och går på konserter så smittar det av sig på barnen, säger Julia Sigova.
Det är de själva också ett levande bevis på – deras sexåriga dotter Mikaella Sigova Stankus är nämligen redan en hängiven violinist.

Publicerad 17 February 2016 16:00