”Vi lyssnar gärna på bubblorna”

Av
Ida Eriksson

CENTRUM. Martin Thörnquist sover på åtta glas. Bokstavligt talat. Intresset för champagne lämnar många spår i lägenheten på Erikstorpsgatan. –Jag dricker champagne ganska ofta, men alldeles för sällan, säger Malmö Champagnevänners ordförande.

Champagneglas i borstat stål tjänstgör som sängfötter i Martin Thörnquists och hans fästmös sovrum. Och under sängen förvarar han rekvisita och tilltugg inför kommande champagneprovningar. Martin Thörnquist tog över stafettpinnen som ordförande i Malmö Champagnevänner för nio år sedan. Då valde han att höja ribban, eller ”grimman” som han själv uttrycker det.
–Våra träffar går ut på att alla tar med sig minst en flaska champagne. Sedan provsmakar vi alla, betygsätter och korar kvällens bästa. När vi startade för snart tio år sedan var det vissa som tog med cava eller annat mousserande. Men droppen var när en kom med en flaska bubbelvatten. Nu är det enbart champagne som gäller, säger Martin Thörnquist.

Han kallar sig själv för en glad amatör inom de franska bubblornas värld, men har hunnit samla på sig en hel del kunskap. Och korkar. I en stor isskål ligger närmare 400 stycken. Malmö Champagnevänner träffas ungefär en gång varannan månad och ofta spontant.
–Någon lägger ut en förfrågan i vår facebookgrupp och så ses vi hemma hos någon.
Fast det har också hänt att de träffas i en bubbelpool, på stranden eller i ett galleri, berättar Martin Thörnquist.
Han har valt att hålla Malmö champagnevänner på en lagom nivå.
–Vi är inte så snobbiga av oss. Vi har inga spotthinkar, vi gör inga blindtest och har bara sabrerat en flaska, men vi lyssnar gärna på bubblorna. Det här är mer tänkt som en villkorslös mötesklubb där man kan träffa nya människor, säger han.

Många intressanta möten har det blivit. I Malmö Champagnevänner har par bildats, barn skaffats, resor gjorts och nya affärskontakter knutits.
Låter det lockande? Vem som helst får dock inte vara med. Du måste bli inbjuden av en medlem. Men om man är nyfiken eller vill göra något för att främja champagnekulturen i Malmö, som Martin inte tycker är särskilt sprudlande, då kan man bjuda hem Malmö champagnevänner till sig.

Martin Thörnquist tror att två, tre glas champagne i veckan gör oss lyckligare.
–Det kommer mer och mer forskning som visar på champagnens hälsofrämjande effekter. Sedan vet jag inte vilka som har sponsrat den forskningen men en sak är säker, ingen tycker att det är trist och tråkigt med champagne!


Personligt

Martin Thörnquist
Ålder: 41 år.
Familj: Fästmö och en son, 5 år och en dotter, snart 7 år.
Bor: Ribersborg.
Det här visste du inte om mig: ”Jag dansar frigörande dans sedan flera år.”

Publicerad 27 January 2016 08:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag