Matskribenten Johan Lundgren slutade äta kött när han flyttade till Malmö för tolv år sedan.

Matskribenten Johan Lundgren slutade äta kött när han flyttade till Malmö för tolv år sedan.

Allt fler surfar på den veganska vågen

Av
Ida Eriksson

MALMÖ. Det har skett en vegan-boom i Malmö. Det kan matskribenterna Camilla Bergvall och Johan Lundgren skriva under på.
– Malmö är den överlägset bästa veganstaden, säger Camilla Bergvall som har ätit sig igenom det veganska Skåne.

Hon driver webbsidan skanevegan.se, tillsammans med sin sambo. Där samlar de fotografier och utförliga beskrivningar från besök på veganska restauranger och kaféer runt om i Skåne. Flest finns i Malmö.
– Malmö har en bredd som inte finns i andra städer. Det finns allt från bakverk till husmanskost och snabbmat, säger Camilla Bergvall som själv har varit vegan i sju år. Det var en gymnasielärare som provocerade fram valet att sluta äta kött.
–Jag gillar att ifrågasätta saker. Jag försvarade en djurrättsaktivist när ingen annan i klassen gjorde det. Läraren frågade om jag var vegetarian. ”Nej eller jo, jag blev nog det nu”, svarade jag. Sedan frågade han hela tiden hur det gick och jag gav mig tusan på att klara det.

Hon tror att fler kommer gå den gröna vägen under 2016.
– Vi kommer nog få se färre vegetarianer och fler veganer. Fler vill gå ”all the way”. Det ploppar upp nya veganställen i Malmö hela tiden och veganmat är något som det numera skyltas med, något restaurangerna är stolta över. Jag hoppas att det kommer fortsätta så, så att det inte är en övergående trend, säger Camilla Bergvall.
Johan Lundgren driver bloggen Gaashud.se, där han delar med sig av egenkomponerade veganska recept. Han har också gett ut en kokbok med vegansk glass.
Han håller med om att Malmö är en bra veganstad. Det var när han flyttade hit för 12 år sedan som han slutade att äta kött. Men något som han saknar är lyxmaten.
–Jag önskar att det fanns fler restauranger som satsade helhjärtat på vegansk ”fine dining”, säger han.
Det var avsaknaden av det som fick honom att starta matbloggen. En blogg som samtliga av Sveriges vego-matmagasin har uppmärksammat.

Johan Lundgren har en tvåårig dotter som till stora delar också äter vegansk mat. På förskolan är hon lakto-ovo-vegetarian, det vill säga att hon äter mejeriprodukter och ägg.
–Det går jättebra, både hemma och på förskolan.
Att behöva försvara sitt val att utesluta animaliska produkter är inget som man behöver göra längre, upplever både Camilla Bergvall och Johan Lundgren.
–Det är så vanligt och accepterat att vara vegan idag. Det är värre att inte dricka alkohol, det får jag försvara varför jag inte gör mycket oftare, säger Johan Lundgren.

Camilla Bergvall driver sajten skanevegan.se. Hennes topp fem av veganska matställen i Malmö är:
1) Kao’s. ”Här finns allt från smårätter till desserter. Både lunch- och middagsrestaurang.” 2) Nois. ”Fräscht och gott”
3) Oh Learys. ”Deras veganska satsning får tummen upp!”
4) Dubbel Dubbel. ”Mysig tapasfeeling. Här kan man sitta länge.”
5) Zocado. ”Mexikansk som gör egen ost.”

Camilla Bergvall driver sajten skanevegan.se. Hennes topp fem av veganska matställen i Malmö är: 1) Kao’s. ”Här finns allt från smårätter till desserter. Både lunch- och middagsrestaurang.” 2) Nois. ”Fräscht och gott” 3) Oh Learys. ”Deras veganska satsning får tummen upp!” 4) Dubbel Dubbel. ”Mysig tapasfeeling. Här kan man sitta länge.” 5) Zocado. ”Mexikansk som gör egen ost.”

Marit & Truls gör podcasten

Marit & Truls gör podcasten "Sa du vegan?" tillsammans. Här är deras fem tips på bra veganställen i stan: 1. Möllans falafel - Det är inte levande ljus och vita dukar, men det är här vi ätit allra oftast. En uppsjö av veganska såser, perfekt friterad falafel, vegokött och gott bröd. Ofta får du en falafel att tugga på medan du väntar. Delad 2:a och 3:e plats: Kao's och Raw food house. - Här är vi jäviga och därför hamnar dessa två på delad placering. Två veganska pärlor med helt olika inriktning. Kao's för perfekt översatt vegansk hushenskost och Raw food house för en upplevelse utöver det vanliga. Mycket bra efterrätter på båda håll. 4. Scania - En riktigt snygg fusion av mexikansk och asiatiskt. Tofu och bönor eller Oumpf som alternativ i nästan alla rätter. Mättande och väldigt väldigt gott. 5. Dubbel dubbel - Här beställer en bäst en vegansk meny, personalen vet precis. Utöver smaskiga dumplings finns hemfermenterad tempeh och massor av roliga tillbehör som gör måltiden spännande.

Johan Lundgren 35 år, driver matbloggen Gaashud.se. Fem veganhak som han gillar är:
1) Nois. Vietnamesisk streetfood. 2) Ken Long. ???”Lite fine dining över den. Traditionell kinesisk mat som har en vegansk avsmakningsmeny. 3) Lotta Love Café.
4) Rawfood house. (?På bilden ovan)
5) Restaurang Asien. De har inte så jättemycket vegansk mat men deras tamarindsoppa är en fröjd för smaklökarna.

Johan Lundgren 35 år, driver matbloggen Gaashud.se. Fem veganhak som han gillar är: 1) Nois. Vietnamesisk streetfood. 2) Ken Long. ???”Lite fine dining över den. Traditionell kinesisk mat som har en vegansk avsmakningsmeny. 3) Lotta Love Café. 4) Rawfood house. (?På bilden ovan) 5) Restaurang Asien. De har inte så jättemycket vegansk mat men deras tamarindsoppa är en fröjd för smaklökarna.

Publicerad 20 January 2016 05:00