Maggie Signäs skickar tråden till Katarina Vaarning i Husie församling med frågan “Vilka är de utmaningar Husie står inför i dag?”.

Maggie Signäs skickar tråden till Katarina Vaarning i Husie församling med frågan “Vilka är de utmaningar Husie står inför i dag?”.

Röda tråden:

Maggie Signäs

”Kyrkan har alltid varit politisk”

Av
Anna Fröjd

HUSIE. Södra Sallby-bon Maggie Signäs är de svagas försvarare. Med kyrkan i ryggen står hon, trots dödshot, upp för allas lika värde.

För 30 år sedan fick Maggie Signäs sitt första jobb som nybliven präst i Husie församling. Ett överraskande yrkesval för hennes föräldrar, men själv ser hon kopplingen klart.
– Jag kommer från en familj med väldigt högt i tak. Mina föräldrar var inte troende men hade olika politiska åskådningar och det var många diskussioner hemma. Jag lärde mig att man fick vara olika och det präglade mig, säger Maggie Signäs.

Efter totalt 20 år, i två olika omgångar, i Husie för- samling arbetar hon nu som församlingsherde i Sankt Petri kyrka i centrala Malmö.
– Jag fascineras oerhört över livets styrka och livets skörhet. Och denna otroliga mångfald, både i växtvärlden och bland människor. Vi ser olika ut och vi är olika.

För Maggie Signäs har den insikten tillsammans med allas lika värde, varit ledord.
Som ny i yrket välsignade hon ett samkönat par i Husie kyrka. En handling som hon anmäldes för och fick försvara inför biskopen. I slutet av 1980-talet arbetade hon på Noaks ark och slogs för att de som dog i hiv skulle behandlas med värdighet och att deras respektive skulle inkluderas och även synas längst fram i kyrkan under begravningarna. Mycket av hennes framsynta arbete har gett resultat och i veckan uppmärksammades World Aids Day i Sankt Petri kyrka.
– Det har varit en väldig resa. Jag har lärt mig otroligt mycket om människors känsla för skam och skuld.
Att slå vakt om allas lika värde har också haft ett pris. När Sankt Petri kyrka ringde i kyrkklockorna när den antiislamistiska rörelsen Pegida skulle hålla torgmöte i närheten fick Maggie Signäs ta emot flera hot, både via telefon och mejl.

Har allt detta gjort det svårare för dig att stå fast vid dina övertygelser?
– Det är lättare! Människors lika värde har aldrig varit en självklarhet, för bara 70 år sedan hade vi fortfarande statare. Kyrkan har alltid varit politisk för budskapet är politiskt.

I förra veckans Röda tråden undrade Thomas Berg hur åren i Husie församling påverkat dig?
–Husie har betytt oerhört mycket för mig. Alla de fantastiska människor jag mött och förtroenden jag fått har påverkat mig mycket.

Publicerad 01 December 2015 15:00