Malmö stad uppnår inte sina miljömål

Av
Ida Eriksson

MALMÖ. Kött till fika, buteljerat vatten och knappt någon minskning alls vad gäller utsläpp av växthusgaser kopplat till matinköp. Det går trögt på flera håll vad gäller Malmö stads mål för hållbar utveckling och mat.
För fem år sedan gjordes en policy för hållbar utveckling och mat inom Malmö stad. Nu är det fem år kvar till målen ska vara uppfyllda, men i en preliminär halvtidsredovisning konstateras det att flera av målen inte kommer att kunna uppnås.
–Det rullar på, men inte så snabbt som vi hade hoppats på, säger Gunilla Andersson, projektledare.

Ett av de områden som har varit svårast att få till en förändring inom är Malmö stads representation. Ett mål som redan nu bedöms vara mycket svårt att nå till 2020 är att den mat som serveras vid all representation som sker i tjänsten och vid evenemang som Malmö stad står för ska vara klimatanpassad och ekologisk.
–Det har varit svårt att få budskapet att nå fram och det krävs mer utbildning, information och tydliga riktlinjer från högsta ort. Det gäller både leverantörer och beställare. Jag som tjänsteman känner att det inte är så lätt att nå fram till alla nivåer, säger Gunilla Andersson.
I halvtidsutvärderingen går att läsa att många av Malmö stads representationsmåltider fortfarande är baserade på en stor mängd animaliska råvaror och andelen ekologiskt och etiskt certifierade produkter är låg.

Flaskvatten är vanligt trots att det sedan 2008 finns ett beslut i kommunfullmäktige att rekommendera nämnder och förvaltningar att inte köpa in buteljerat vatten.
När Lisa Rydje, ersättare i kommunfullmäktige, (Fi), gick på senaste sammanträdet i kommunfullmäktige blev hon upprörd över fikat. Det som serverades var mackor med korv, skinka, leverpastej och ost.
–Att servera tre köttalternativ och ett lakto-ovo-vegetariskt alternativ, och inte ha ett enda helt vegetariskt alternativ på kommunfullmäktigesammanträdena är inte att ta det ansvar som vi klubbade igenom 2010, säger hon.
Borde inte en fika vara enkel att ordna hållbar och ekologisk?
–Jo, det handlar helt enkelt om att man inte tänker på det, säger Gunilla Andersson.

Malmö stads mål att minska växthusgasutsläppen kopplade till matinköpen med 40 procent till 2020 jämfört med 2002 ser inte heller ut att kunna uppfyllas.
–Vi har inte kommit någonvart alls med det målet. Det behövs jättestora insatser. Jag trodde att ett ökat utbud av växtbaserade måltider i skolrestaurangerna skulle ge större utslag. En av anledningarna till att det inte gjort det kan vara att vi ligger högt i våra ekologiska mål och det finns större tillgång till ekologiskt nötkött än kyckling till exempel. Dessutom är det större prisskillnad på ekologisk och icke ekologisk kyckling, säger Gunilla Andersson.
 
 
 
 
Fotnot. Lokaltidningen har utan framgång sökt KS-ordföranden Katrin Stjernfeldt Jammeh för att få kommentarer kring varför många av de uppsatta målen i kommunens framtagna policy till och med år 2020 släpar efter.

Publicerad 11 November 2015 12:00