Restaurangen som serverar svinn

Av
Ida Eriksson

MALMÖ. Årets tema på Matnatten är Matsvinn. En restaurang som verkligen lever upp till det är Rude Food. Där serveras enbart mat som är gjord på råvaror som annars skulle ha hamnat i sopkorgen.

Constanza Hepp jobbar som volontär på drygt ett år gamla Rude Food. Tre dagar i veckan cyklar hon runt med en stor kärra och räddar råvaror från grönsaks- och fruktstånd på Davidshall och Ystadgatan.
–Jag tar de fula frukterna och grönsakerna som de inte vill sälja. Förra veckan fick jag sjukt många brunprickiga bananer.

Vad som serveras på restaurangen i Mitt Möllan beror alltså helt på vad volontärerna har lyckats rädda. En kock tillagar sedan svinnet till värmande soppor, mustiga grytor och hela brunchbufféer på lördagar.

Constanza Hepp, som annars studerar ekologi på universitetet i Lund, får ibland frågan om hon är hungrig när hon är ute och samlar in svinn. Folk erbjuder sig att köpa mat till henne.
–Det är det som är grejen. Svinn är ofta något som folk förknippar med fattigdom, att det ger man bort till tiggare och hemlösa. Syftet med Rude Food är lite ”in your face” till medelklass-Svenssons. Att maten som de hade tänkt slänga ska tillbaka på deras tallrik. Det slängs så galet mycket mat, det är sjukt, det är inte normalt.

Missa inte

Matnatten på fredag, den 30 oktober.

Publicerad 26 October 2015 08:56

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag