Per Dagbjer, ?Jonatan von Seth, Johan Knubbe och Adam Knitter spelar Codenames.

Per Dagbjer, ?Jonatan von Seth, Johan Knubbe och Adam Knitter spelar Codenames.

Umgänge med många regler

Av
Ida Eriksson

VÄRNHEM. Jonatan von Seth har spelat under många regler. Som ordförande i Malmö brädspelscafé gläds han åt att föreningen numera får husera i Spelens hus, inte minst för att han slipper ha alla 100-tals spel hemma i lägenheten. Men det har också gjort föreningen större.
–Medlemmarna har ökat markant sedan vi fick en fast lokal.

Det är onsdag och klockan är några minuter efter 17. Långborden med svarta sammetsdukar fylls snabbt av spelplaner i olika former och storlekar. En täcker ett halvt bord och rymmer ett stort landskap med olika figurer och kort. En annan är betydligt mindre och består av små plastkort med ord på. Vid den sitter sex unga män, en av dem är Jonatan von Seth.
–Det här spelet heter Codenames, det har blivit väldigt populärt på senaste, säger han.

Vuxet eller barnsligt

Spelet hör till den snabba kategorin. Det är avgjort på 15 minuter. Andra spel kan ta betydligt längre tid än så.
–Vissa hinner vi inte ens spela klart på en kväll. Men det gör inget för man har så kul medan man spelar, säger Jonatan von Seth som inte för någon statistik på vinsterna under spelkvällarna.
–Nej, absolut inte! Jag spelar dels för att det är ett bra sätt att få kontakt med nya människor på och dels för att det är kul att leka på ett vuxet sätt. Eller på ett barnsligt sätt, det beror på hur man ser det.

Flyttade från Höör

Föreningen startade 1999 och då i Höör. Men efter ett tag flyttade den till Malmö. eftersom det fanns större intresse där. Men någon lokal hade man inte i början. I stället träffades föreningen på olika kaféer eller andra mötesplatser. När föreningen flyttade in i Spelens hus i slutet av förra året började medlemsantalet att öka.
–Idag är vi 160 personer. Den äldsta är i 60-årsåldern och den yngsta 14 år, säger Jonatan von Seth och berättar att det brukar komma runt 25 personer på onsdagskvällarna då föreningen har brädspelscafé mellan klockan 17 och 22.
–Det är drop in och alla är välkomna. Man måste inte vara medlem för att komma hit och spela.
Jonatan von Seth upplever att intresset för brädspel har växt.
–Det har blivit lite hippt. Jag tror det beror på att det är en väldigt social aktivitet. Folk träffas över ett glas vin eller en öl och spelar tillsammans istället för att gå på nattklubb.

"Lite som julafton"

På Malmö brädspelscafés träffar är det dock alkoholfritt som gäller. Kaffe och tilltugg finns till försäljning.
–Men vi har pratat om att börja brygga kaffe själva. Det blir en mysigare stämning då.
Vad man vill spela för spel under spelkvällarna bestämmer man själv. Det är sällan som Jonatan von Seth spelar samma spel två gånger.
–Det finns så otroligt stort utbud! Onsdagarna har blivit lite som julafton, för då får man prova nya spel.

Publicerad 30 September 2015 06:00