Jonas Lundh, Andreas Halonen och Jonas Hrimfei kollar in ett exemplar av Nintendospelet

Jonas Lundh, Andreas Halonen och Jonas Hrimfei kollar in ett exemplar av Nintendospelet "Mr Gimmick!" som kom 1992. Foto: Per Ingridz

Gamla tv-spel möter ny vår

STPLN. Den 10 oktober är det dags för den andra upplagan av Retrospelsfestivalen på STPLN. På agendan står tävlingar, försäljning och workshops – med kopplingar till gamla tv- och datorspel. Att det klassiska Nintendospelet "Super Mario Bros" fyller 30 år uppmärksammas med en 17 meter lång pärlplatta.

Lokaltidningen Malmö träffar tre av personerna som står bakom arrangemanget: Jonas Lundh – projektledare, Jonas Hrimfei – representant för spelföreningen Mega och Andreas Halonen som äger retrospelskaféet/restaurangen Pixel k.a.f.e. Det är också där intervjun äger rum – en plats till brädden fylld med gamla tv- och arkadspel.
–Förra årets festival gick lite över förväntan, vi hade 1100 besökare, minns Jonas Lundh.

17 meter pärlplatta

Precis som ifjol kommer det att anordnas flera tävlingar. Bland annat ska besökarna kunna jämföra sina färdigheter i det gamla dansmattespelet Athletic World och ett nytt spel som heter Super Mario Maker, där spelarna kan bygga sina egna banor. Att spelet Super Mario Bros fyller 30 år firar också föreningen Mega på sitt eget sätt.
–Vi har byggt en 17 meter lång pärlplattat som föreställer hela den första världen i Super Mario Bros, berättar Jonas Hrimfei och fortsätter:
–Det spelet fungerar förvånansvärt bra fortfarande. Storheten ligger i enkelheten. Nintendo har också kommit med nya idéer till spelet hela tiden och man har förvaltat varumärket på ett bra sätt.
Festivalens fokus ligger på spel från 1980- och 90-talen.
–Det som är typiskt för många av spelen som kom då är att det är pixelgrafik och att de är tvådimensionella. Ofta är de också väldigt välplanerade, säger Andreas Halonen.
–De är också begränsade, med den teknik som fanns då kunde man inte göra vad som helst. Spelen idag är lättare att klara, förr var det vanligt att man fick börja om ifall man dog, säger Jonas Lundh.
De upplever att intresset för retrospel hela tiden ökar.
–Det är väldigt stort bland 70- 80- och 90-talister. Många vill ha retronostalgi när de har passerat 20–30-årsgränsen, säger Andreas Halonen.

Håller 75 år

Vissa gamla spel går att få tag på för ett par tjugor, medan andra rariteter, som till Nintendo-spelet "Mr Gimmick!", i fint skick kan gå loss på 15000–20000 kronor.
–Det sägs att IC-kretsarna i tv-spelen håller i 75 år. Hur länge de faktiskt kommer att hålla vet vi inte än, säger Andreas Halonen.

Fotnot. Efter retrospelsfestivalen kommer det att anordnas en efterfest på Pixel k.af.e där Professor Sakamoto och Nordloef står för underhållningen

Publicerad 30 September 2015 11:45