Svenska romer träffar påven

SOFIELUND. För första gången någonsin tar en påve emot romer. Något som Erland Kalderas, som ingår i delegationen, hoppas leder till att romernas utsatta situation uppmärksammas. Upprinnelsen till besöket var att påven skänkte bort sin kalott till förmån för romer.
– Besöket är viktigt för att visa att romer är en del av samhället i hela världen. Om påven erkänner oss kan alla andra också göra det, säger Erland Kalderas, ordförande i Romska ungdomsförbundet.

Han är en av tio romer som ingår i en svensk delegation, som träffar påve Fransciskus i Vatikanen den 26 oktober. Besöket är unikt. Det är första gången som påven tar emot romer, enligt vad Erland Kalderas erfar. Han hoppas kunna uppmärksamma påven på svenska romers situation.
– Man tror att allt är frid och fröjd för svenska romer, att det inte finns någon diskriminering, men så ser verkligheten inte ut. Det finns fortfarande en massa fördomar. Om man berättar att man att man är rom är det väldigt svårt att få jobb eller lägenheter, och många romer väljer att dölja sitt ursprung.
Sätta press
Att påven uppmärksammar romer kommer även att sätta press på Bulgarien och Rumänien, hoppas han.
– De ignorerar medborgarrättigheter och mänskliga rättigheter. Istället för att ta emot den hjälp som erbjuds av EU, 200 miljarder kronor, förnekar politikerna i de här länderna att de har några problem. I Rumänien var romer slavar i 400 år. Trots att det upphörde 1864 ser man fortfarande romer som ett slavfolk, som man inte vill satsa på.

Han tycker att det är beklagligt att givmildheten mot EU-migranter i Sverige har minskat.
– SD har tagit på sig att få dem att verka som en nål i ögat på Sverige. Men de medför ingen ekonomisk belastning för samhället. Vill man ge några kronor kan man, vill man inte så behöver man inte.
Som för hundra år sedan

Erland Kalderas menar att EU-migranterna är en är en spegelbild av hur det var i Sverige för 100 år sedan.
– Den äldre generationen romer känner igen sig, men min generation och våra barn är helt främmande inför att se att en grupp människor vara tvingad att tigga.
Upprinnelsen till besöket var att påven skänkte bort sin vita vardags-kalott, för att auktioneras ut till ett utropspris på en miljon kronor. Pengarna skulle gå till att hjälpa romer.

Men då det inte kom några bud visades kalotten istället upp för allmänheten i Romska kulturföreningen under några månader.
–Den här påven verkar engagera sig i frågor som andra påvar inte brytt sig om eller undvikit. Det här är den första påven som nämner romer när han talar inför folket.

Publicerad 29 September 2015 12:56