60-talet lever och frodas i förening

DAMMFRI/ÄRTHOLMEN. I år fyller "Föreningen för bevarandet av 60-talsmusiken" 25 år. Ordföranden och Dammfribon Ulf Persson har varit med sedan dag ett.
–Det handlar om att spela 60-talslåtar, träffa gamla kompisar och ha en trevlig kväll, säger han.

Det var Ulf Persson och musikern tillika allsångsledaren Lasse Berggrensson som grundade föreningen. Till en början höll man till på Lorensborgs fritidsgård. En plats där det också hölls många konserter under 1960- och 70-talen.
–På den tiden anordnades det konserter på många fritidsgårdar – Persborg, Augustenborg, Limhamn och Segevång. Var det inte bra musik på den ena så gick man vidare till nästa, minns Ulf Persson.
Vad är det som är så speciellt med 60-talsmusiken?
–Det är ofta ganska glad musik och inte sällan berättas en historia i låten. Artister som Bob Dylan, Rolling Stones och The Animals berättade ofta en historia när de sjöng.
Den givna källan för att upptäcka ny musik på den tiden var Radio Luxenburg, som spelade pop- och rockmusik på nätterna.
–När man hade hört låtarna på radion gick man till skivaffären och frågade efter dem.
En annan oas för musikälskare i 1960-talets Malmö var Klubb Bongo, som låg på Friisgatan.
–Där såg jag Jimi Hendrix spela och tända eld på sin gitarr. Ricky Bruch var in- och utkastare. Alla hade dufflar på sig på den tiden och ville man ha något med sig in så la man det i kapuschongen, för där kollade han aldrig.

Förrymda djur

"Föreningen för bevarandet av 60-talsmusiken" bildades dock långt efter att Klubb Bongo lades ner och har heller aldrig hållit till på Friisgatan. Genom åren har man huserat på många olika restauranger i Malmö. Ulf Persson minns speciellt Möllegården, som låg vid Folkets park, där Dr Feelgood ligger idag.
–Det hände att djur rymde från terrariet, som ligger intill, och kom in till Möllegården. En gång hittade vi en lång orm i ett förråd och en annan gång en asiatisk jättekackerlacka.

Yngre ansluter sig

Till föreningens kanske mest kända arrangemang hör 60-talstältet på Malmöfestivalen.
–Det är då vi drar in mest pengar till föreningen, som finansierar mycket av vår verksamhet. Vi blir ju inte yngre direkt, men det har dykt upp en del yngre som gillar 60-talsmusik, vilket är roligt. När Beatles-tributebandet Liverpool spelar på Malmöfestivalen brukar det stå långa rader med ungdomar, som sjunger med i texterna.
Föreningen själv kan dock kanske inte kallas ungdom längre, då den fyller 25 år i år. Det ska firas den 7 november på hotell Good morning (tidigare Ibis). Musiken kommer bland andra Lalla Hansson, Lennart Grahn och bandet The Young Ones stå för.

Publicerad 16 September 2015 07:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag