Plommonkorgen fylls snabbt upp. Ändå plockar Helena Roth alltid bara fallfrukt. Är hon osäker på en växt brukar hon ta hjälp av Facebook-gruppen ”Vilken växt?”.

Plommonkorgen fylls snabbt upp. Ändå plockar Helena Roth alltid bara fallfrukt. Är hon osäker på en växt brukar hon ta hjälp av Facebook-gruppen ”Vilken växt?”.

Med parken som skafferi

– guldläge i Bulltofta

Av
Anna Fröjd

RISEBERGA. Plommon, äpplen, körsbär, fläder, nypon, blåhallon och björnbär. Och så nässlor och kirskål förstås. Det skulle kunna vara en lista över det som växer i en dignande trädgård men allt detta plockar Helena Roth i Bulltofta. Hon uppmanar fler Malmöbor att upptäcka stadens eget skafferi.
På väg hem från jobbet plockade hon med sig de flesta tomtägares värsta mardröm. Nu står kirskåls- och fetaostpajen i köket och svalnar och Helena Roth sitter hukad längs med gångstigen bakom Vårberga dagis och fyller korgen med vildplommon. Förbipasserande motionärer tittar nyfiket och vissa kommer fram och frågar vad det är hon plockar.
– Det bor nog en gammal klok gumma och plockare i mig, säger Helena Roth och stoppar ett plommon i munnen.

En njutning att plocka

När hon var föräldraledig för tio år sedan promenerade hon ofta längs med gångstigen och det var då hon upptäckte Bulltoftas eget guld. Vildplommon kallar hon dem men egentligen tror hon att de heter Mirabeller. Fast det är också en gissning. Namnet spelar mindre roll när marken på sina ställen är helt gulfärgad av de små, söta, frukterna.
Nu är det en vana för henne att plocka och det blir både sylt, saft och paj. Nässlor och kirskål har hon i smoothies, nyponen torkar hon och maler till mjöl.
– Bingo! Där borta har vi hasselnötter, utropar hon ivrigt.
Nötterna skalas och läggs sedan på tork tills skalet blivit brunt. Sedan går de att knäcka som vanligt även om nöten inuti är mindre än de som säljs i affärer.
– För mig är det både en njutning och en tacksamhet att plocka. Parken finns ju här för att vi ska använda den, säger Helena Roth.

Det är förbjudet att plocka nötter direkt från träd.

Det är förbjudet att plocka nötter direkt från träd.

Outnyttjad resurs

Just nu är det säsong för plommon, björnbär och blåhallon. Äpplena är på gång och om en månad ungefär är nyponen röda. Längs med gångstigarna och Risebergabäcken klipps gräset och där är det alltid säsong för späda nyutslagna nässlor och kirskål.
– Jag gillar att använda det som naturen ger istället för att förbanna det som ogräs. Här besprutas ingenting och eventuell smuts, det orkar jag inte bry mig om, jag sköljer ju allt och kokar det mesta.
Plommonen fyller snabbt upp korgen och Helena Roth är nöjd med dagens skörd. Den här gången ska det bli sylt. Plommonsylt kryddad med kanel är hennes personliga favorit.
– Här har jag ingen äganderättskänsla som jag har med svampställen, tvärt om. Fler borde komma hit och plocka. Jag ser det som en outnyttjad resurs och jag är allergisk mot resursslöseri.

Så här års färgas marken gul av mirabeller.

Så här års färgas marken gul av mirabeller.

Blåhallon trivs i kalkrik mark

Blåhallon trivs i kalkrik mark

Plommonsylt

Du behöver:

3 kilo socker
3 kanelstänger + mald kanel
2 deciliter vatten
4 kilo plommon

Så här gör du:

 

Skölj plommonen och koka upp plommon, vatten, kanel och socker i en stor gryta. Koka i en timme och skumma av sylten efter hand. Ös upp sylten i ett durkslag över ett stort kärl och passera sylten så att du kan plocka bort kärnorna. Rör ihop sylt och syltsaft och häll i rena burkar. Pudra mald kanel över innehållet i burkarna och sätt på lock.

Helena Roths favoritrecept kommer från Sara Bäckmos blogg Skillnadens trädgård.

Publicerad 11 September 2015 08:00