Insamling i Slottsstaden hjälper flyktingar i nöd

SLOTTSSTADEN. På Regementsgatan, där det tidigare låg en fiskeaffär, pågår nu en insamling till flyktingar. Bakom den står den nybildade organisationen ”Vi gör vad vi kan Malmö-Lund”.
– Engagemanget är oerhört stort, säger grundaren Anna-Karin Persson.

”Vi gör vad vi kan Malmö-Lund” grundades så sent som i torsdags förra veckan. Anna-Karin Persson startade snart en Facebook-grupp och morgonen därpå hade den 3000 medlemmar.
–Då förstod jag vilken oerhörd genomslagskraft sociala medier har. Jag hörde talas om en insamling i Stockholm och tänkte att vi kan göra något liknande här, säger hon.
Nu huserar man tillfälligt i lokaler på Regementsgatan 17, som MKB lånar ut.
–Det märks att folk vill hjälpa till just nu. Bilden i media på pojken som hade drunknat har väckt empati.
Sakerna som samlas in kommer att skickas till flyktingar som befinner sig på vid den grek-makedonska gränsen. Det handlar främst om människor som flytt krigets Syrien, men även andra som är i behov av hjälp. Saker som det är brist på är till exempel skor, varma kläder, sovsäckar, liggunderlag, hygienartiklar, rullstolar, nödfiltar, väskor och ryggsäckar.
–Vi öppnade här i lördags och fick ett enormt gensvar. Det kommer in många – både som vill lämna saker och prata. Vi har också folk som är här och packar och hjälper till hela dagarna.
Den första transporten ner till makedonska Gevgelija är tänkt att gå i början på nästa vecka. Sjöbo trafikskola har ställt upp lånat ut en lastbil, men ”Vi gör vad vi kan Malmö-Lund” behöver mer hjälp med transporter och packning av lastbilen. De tar också emot mer förnödenheter.

Publicerad 09 September 2015 16:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag