Skola med rum för allas poeter

Av
Ida Eriksson

BERGSGATAN. Har du varit på Inkonst förut och går dit nu i dagarna kommer du inte att känna igen dig. Sisters Academy har tagit över lokalerna med sin internatskola. Det poetiska jaget står i centrum i en minst sagt annorlunda miljö.

Innanför entrédörren uppenbarar sig två händer. ”Welcome”, säger en röst bakom ett skynke. Bakom nästa dörr finns två hål i väggen. Där kryper eleven igenom och lämnar den vanliga världen bakom sig. På andra sidan hålet börjar transformationen. Eleven får en vit skjorta att ha på sig och en portfölj med papper, penna, en dagbok och en karta över skolan. Vem som helst som är över 18 år kan skriva in sig som elev på skolan. En skoldag varar i 24 timmar. Men många väljer att stanna längre, berättar skolans rektor Gry Worre Hallberg, eller The Sister som är hennes enda namn innanför internatskolans dörrar. I ett rum med antika möbler och många uppstoppade djur hittar vi henne. Hon bär en morgonrock i siden och mask för ögonen.
–Jag har varit mer uppklädd tidigare dagar. Men i dag kände jag för kimono. Det här speglar mitt poetiska jag, säger hon och blickar ut över rummet. Den dämpade belysningen färgar rummet varmt och rött.
–I dag var första gången jag kände att jag behöver en nypa frisk luft och lite dagsljus. Så jag får nog gå ut och ta det sen.

Donerar dagböcker

När Lokaltidningen besöker internatskolan har den varat i fem dagar. Två och en halv vecka återstår för The Sister och skolans övriga personal. på 25 personer. De sover tillsammans med eleverna, i en stor, mörk sovsal med långa rader av våningssängar i trä. Vägg i vägg med sovsalen ligger ett ”reningsrum”. Där får man renas med hjälp av vatten ur en stor guldskål, innan man går in i ytterligare ett rum för att donera sin dagbok.
– Elevernas dagböcker är mycket värdefulla för oss. Det är data till vår forskning, säger The Sister.
Där delar eleverna med sig av sina reflektioner från lektioner de har gått på. Och hur ser då ett klassrum ut på Sisters Academys internatskola? Väldigt olika. The Sister visar runt bland mossbeklädda toaletter, en ljudinstallation av metallföremål och en vattenverkstad, för att nämna några. Om det sitter ett ägg bredvid dörren till rummen betyder det att lektion pågår. The Sound Seeker, The Gardener, The Chain Hand Pianist och The Mechanic är några av de performativa lärarna. Alla med syftet att låta eleverna utforska sina estetiska och poetiska sidor.

Bild från ?internatskolans sovsal. ??

Bild från ?internatskolans sovsal. ??

Tar över vanlig skola

Internatskolan har tagit tre år att planera, vilket syns. Det här är del ett i ett skolprojekt av Sisters Academy. I del två kommer de att ta över ledningen av en skola i södra Skåne.
–Elevernas scheman kommer att rulla på som vanligt med svenska, matte och alla ämnen. Men vi kommer inspirera lärarna genom att visa hur undervisningen kan gå till om det estetiska vore det som prioriteras högst, förklarar The Sister som även då kommer vara rektor.

Sisters Academys Boarding School

De tre första veckorna i september är Inkonst förvandlat till en dygnetrunt–öppen internatskola. Den som skriver in sig som elev får stanna i minst 24 timmar och delta i ett experiment där man utforskar utbildning, sinnlighet och "poetiska jag" i korsningen mellan aktivism, pedagogik, performancekonst och forskning. Det är också konserter, klubbar och seminarier som är öppna för alla.

Publicerad 08 September 2015 16:07

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag