Hennes bok ska ge bättre chefer

Av
Per Ingridz

Per Ingridz

RIBERSBORG. Undersökningar visar att många människor inte trivs på sina arbetsplatser. Detta var en av orsakerna till att Slottsstadenbon Pia Vingestråhle skrev boken ”Jag vill ha en bättre chef – Nu!”.
– Dåligt ledarskap leder till vantrivsel, sjukskrivningar och utbrändhet, säger hon.

Pia Vingestråhle har 25 års erfarenhet av att jobba som chef/ledare både inom näringsliv och offentlig sektor. Under senaste 10 åren har hon bytt jobb ofta.
– Det är inte alldeles enkelt att hitta en arbetsplats där man får trivas och utvecklas, säger hon.
För två år sedan beslutade hon sig för att starta eget och arbetar nu med att skriva böcker, hålla föredrag och coachning.
–Vi lever i en tid som präglas av ett stressigt och högt tempo. Det handlar mycket om sakfrågor som till exempel resultat, uppföljning, teknik, ekonomi idag. Det uppstår ofta en obalans mellan sakfrågor och det mänskliga perspektivet. Chefen hinner inte alltid med att möta medarbetarna, säger hon.
Vad kan man då göra om man vill ändra på sin chefs sätt att leda?
– I boken jämför jag ledarskapet med en dans. Chefen för – och ibland får man helt enkelt bara följa med. Men, man är faktiskt två i dansen och medarbetaren har också chans att påverka ledarskapet. Det är viktigt att göra något åt situationen när det inte fungerar.
Att tala med chefen och lyfta fram sina idéer är ett sätt att påverka, enligt Pia Vingestråhle. Hon ger följande ger förslag på hur man kan gå till väga.
1. Bestäm dig för vad som behöver bli bättre
2. Boka möte med chefen
3. Kom väl förberedd – var saklig och konstruktiv
–Det är också viktigt att kunna hantera sig själv och se till att man mår bra när det är dålig stämning på jobbet, säger hon.

Bättre att agera

Kan det inte också finnas något positivt med att de anställda enas kring sitt missnöje med chefen?
– Så ser jag det inte. Om man ska välja mellan att tala illa bakom ryggen på chefen eller att göra något så föredrar jag att ta tag i problemen. Man mår bättre av att göra något konstruktivt. Då slipper man känna sig som ett offer för omständigheterna. Det handlar om att välja förhållningssätt, säger Pia Vingestråhle.

Personligt

Namn: Pia Vingestråhle.
Yrke: Utbildad civilekonom och coach. Jobbar som författare, föredragshållare och coach.
Ålder: 52 år.
Bor: Slottsstaden.
Familj: Två utflugna söner.
Intressen: Min hund och musik.

Publicerad 02 July 2015 07:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag