Julia Qwist, samordnare för Feministiska festivalen.

Julia Qwist, samordnare för Feministiska festivalen.

Åter dags för Feministisk festival på Moriskan

Av
Lina Campbell

FOLKETS PARK. Den 12 till 14 juni är det åter igen dags för publiksuccén Feministiska festivalen. Föreläsningar, workshops, teater, musik och teater – allt med en feministisk prägel, står på agendan.
För festivalens samordnare Julia Qwist och de andra i arrangörsgruppen är det bråda dagar. De är mitt uppe i att planera det sista inför festivalen, den andra i Malmös historia. Förra året blev det succé med sammanlagt 4000 besökare.
– Efter förra festivalen så var det öppet möte i Folkets park i form av en stor picknick. Där kom man fram till att det kändes jätteviktigt att hålla igång det engagemang som finns för feminism och festivalen, och att det gärna fick bli ett årligt evenemang, säger Julia Qwist.

Späckat program

Till helgen är det alltså dags igen. Akter som är klara i dagsläget är bland andra Lucy Love (DK), Tomboy, Dotterbolaget och Yolanda Bohm. Det blir också bokbord och marknad ute på franska torget.
– En programpunkt jag vill tipsa om är två tjejer som är adopterade och som föreläser om adoptionsprocessen utifrån sina egna upplevelser.
– En annan är en föreläsning om sjukdomen endometrios. Den känns väldigt viktig.

"Häftigt att se"

Det är tack vare ett stort engagemang från Malmöborna som möjliggör festivalen. Från starten har 50 personer bidragit med tid och energi.
– Det är Malmös gräsrötter som bygger festivalen. Det är häftigt att se hur den växer fram, det är ett bevis på civilsamhällets styrka, säger Julia Qwist.

Publicerad 08 June 2015 09:00