Avtal med Sysav kan bryta mot lagen

Av
Anders Bergquist

Anders G Bergquist

SYDSKÅNE. ?I förra veckan berättade Lokaltidningen att EU är kritisk till att 14 sydskånska kommuner anlitar Sysav, utan att ge konkurrerande företag chansen. Nu kan vi avslöja att Konkurrensverket snart kan tvinga kommunen att lösa sopproblemet på något annat sätt.

Redan 2008 beslöt Högsta förvaltningsdomstolen att Sysav, som drivs av 14 skånska kommuner, sannolikt är olagligt. Det ägs av kommunerna, men bortåt hälften av verksamheten har inte en kommun som beställare utan konkurrerar på den öppna marknaden. Enligt Högsta förvaltningsdomstolen var reglerna i det fallet glasklara.
Kommunerna får inte gynna Sysav framför någon annan utan måste genomföra en upphandling av sophanteringstjänster. Att de själva är ägare till Sysav spelar ingen roll, eftersom så stor del av verksamheten är konkurrensutsatt.


Ingen förändring

Trots domen 2008 har inga förändringar skett. Kommunerna fortsätter att låta Sysav ta hand om soporna, utan att det gjorts någon upphandling.
EU-kommissionen har dock tröttnat och hotar nu att dra Skurup och övriga kommuner till EU-domstolen för fördragsbrott.

Det skulle kunna bli ett mycket dyrbart fel att medvetet ha brutit mot lagen, eftersom domstolen kan utdöma miljonviten om inte kommunerna omedelbart följer det beslut som fattats.
Parallellt med EU-kommissionen har arbetet om Sysav fortsatt även i Sverige. 

En som granskat affären är konkurrensverket. Efter ett mycket långt utredningsarbete har de nu kommit med ett förslag till beslut som de olika kommunerna måste skicka in remissvar om innan sommaren.
Egentligen skulle kommunernas svar varit inne i maj månad, men de har fått förlängd deadline till 12 juni.


Kan bli totalstopp

Om de inte svarar i tid kommer konkurrensverkets beslut att bli stenhårt.
Kommunerna "får inte köpa avfallshanteringstjänster utan föregående annonsering från Sydskånes avfallsaktiebolag”, lyder konkurrensverkets förslag till beslut.
Sysav har investerat miljarder i toppmodern utrustning och skulle de förlora ett antal kommuner finns inte ekonomi att driva det vidare.

För att slippa handla upp sophanteringen har Sysav delats i två företag; Sysav och Sysav Industri AB. 
Medan Sysav till största del sysslar med in house-verksamhet som sophantering går merparten av Sysav Industris uppdrag från den öppna verksamheten.

Det anser konkurrensverket vara olagligt och EU-kommissionen har tidigare kommit fram till samma slutsats. 
Sysav AB bildades år 1974 och ägs gemensamt av kommunerna Burlöv, Kävlinge, Lomma, Lund, Malmö, Simrishamn, Sjöbo, Skurup, Staffanstorp, Svedala, Tomelilla, Trelleborg, Vellinge och Ystad. I omkring ett decennium har verksamheten varit omstridd, men enligt regeringen skulle den omorganisation som gjorts uppfylla EU:s krav.
Det anser dock varken EU-kommissionen eller konkurrensverket och nu tryter tålamodet. Mycket tyder på att frågan är löst inom några år.


Publicerad 26 May 2015 12:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag