Ingrid Sandsborg och Björn Carnemalm driver muralmålningsprojektet i Kroksbäck och Djupadal. Till vänster står Diyar Mohammed och Oliver Lindbäck. Foto: Christopher Holmbäck

Ingrid Sandsborg och Björn Carnemalm driver muralmålningsprojektet i Kroksbäck och Djupadal. Till vänster står Diyar Mohammed och Oliver Lindbäck. Foto: Christopher Holmbäck

Målning fyller inte i fördomar

Av
Christopher Holmbäck

Kroksbäck. För andra året i rad skapar elever från Kroksbäcksskolan och Djupadalsskolan ett gemensamt konstverk. På väggen lär de känna sina grannar.

– Om jag tittar noga så glömde jag näsan.
Diyar Mohammed doppar penseln i grön färg och skapar en kvadratisk snok på sin figur. Han granskar sitt konstverk i en sekund och konstaterar att den är klar genom att lägga tillbaka penseln.
Vem det är han målar är öppet för tolkning, berättar Diyar Mohammed med ett axelryck.

Gemensamt pussel

Under våren har hans fjärdeklass på Kroksbäcksskolan genomfört ett gemensamt projekt med Djupadalsskolan. Skolorna ligger mindre än två kilometer från varandra, men eleverna träffar sällan varandra, berättar Björn Carnemalm. Han driver Muralcentralen tillsammans med Ingrid Sandsborg, och de leder muralmålningsprojektet i Kroksbäck och Djupadal för andra året i rad. Väggen tillhör ett av MKB:s hyreshus, och MKB är en av flera aktörer som stödjer projektet.
Några meter bort glänser förra årets muralmålning. Att den har fått stå oförstörd tar Björn Carnemalm som intäkt för projektets positiva effekter: att lokalbor smyckar sitt eget område och att barn från olika bakgrunder och områden möts och skapar tillsammans.
– Alla elever gör varsin pusselbit och blir del av något som blir större, och blir kvar, säger Björn Carnemalm.
Han poängterar att det gör skillnad att barnen målar på en offentlig vägg, till skillnad från det som görs på skolgården. Den gemensamma väggen integrerar skolan och samhället.

Skissen tejpas upp på väggen och målas sedan av, berättar Oliver Lindbäck och visar sitt verk. Foto: Christopher Holmbäck

Skissen tejpas upp på väggen och målas sedan av, berättar Oliver Lindbäck och visar sitt verk. Foto: Christopher Holmbäck

Invigning på tisdag

På tisdag den 19 maj, ungefär klockan 12.30, invigs det nya konstverket i Kroksbäck. Under våren har eleverna mötts på varandras skolor för att få gemensamma konstföreläsningar, äta i varandras matsalar och lära känna varandra på rasterna.
– De tittar på varandras mobiltelefoner och addar varandra på Facebook, säger Björn Carnemalm glatt.

Plats för fantasi

Intill honom har Oliver Lindbäck, fjärdeklassare på Djupadalsskolan, precis målat klart sin bredbente karaktär. Han berättar att processen började med att elever målade av varandra. Sen har fantasin fått utveckla karaktärerna.
– Först målade vi av en annan person, sen målade vi konturerna, sen klistrade vi på lappar i olika färger, berättar Oliver Lindbäck.
Till sist tog de med sitt konstverk till väggen här på Norrbäcksgatan och målade av skissen. Och så lite nya detaljer på det.
Oliver Lindbäck har upptäckt att han gillar att smeta färg på offentliga väggar.
– Det är roligt, för jag målar inte jätteofta, och jag har aldrig målat på en vägg.

Publicerad 14 May 2015 06:00