Marisol Pérez O’Connor och Maiju Tuomainen i högskolans studentkår arrangerar Malmö for Diversity.

Marisol Pérez O’Connor och Maiju Tuomainen i högskolans studentkår arrangerar Malmö for Diversity.

Kåren bjuder in till mångfaldsfest

Av
Lina Campbell

UNIVERSITETSHOLMEN/FOLKETS PARK. På lördag drar den femte upplagan av Malmö for Diversity igång. Festivalen, som arrangeras av Malmö högskolas studentkår, är en hyllning till mångfald och antirasism. Dagen bjuder på musik, tal och underhållning i Folkets park.
– Vi vill fira mångfalden, säger Marisol Pérez O'Connor i studentkåren.
I tre månader har de arbetat med att förbereda för festivalen. Maiju Tumoainen från Finland skriver sin masteruppsats i globala studier, Marisol Pérez O"Connor från Mexiko har tidigare studerat mänskliga rättigheter men är numera anställd av studentkåren. De har båda bott i Sverige i fyra år och älskar Malmö och stadens mångfald.

”Mångfald är styrkan”

– Malmös styrka är mångfalden. Jag tycker man kan lära sig väldigt mycket nytt bara genom att bo här, man kommer i kontakt med så många andra länder och det känns som man bor i världen. Jag tycker det är en mycket positiv miljö, säger Marisol Pérez O'Connor.
Just mångfalden som Malmö bjuder på är en fantastisk utgångspunkt för att hålla en festival för just mångfalden. Men utvecklingen i många europeiska länder det senaste året gör festivalen än mer viktig, menar Maiju Tuomainen.
– Det senaste året har vi sett så mycket intolerans i Europa, med framgång för många högerextremistiska partier, nynazister och rasistgrupper. Festivalen är ett svar på den utvecklingen. Vi vill i stället visa acceptans för mångfalden, säger hon men tillägger att festivalen inte på något sätt ska vara fientlig mot någon eller något.
– Vi vill absolut inte bråka utan det viktiga för oss är att fira mångfalden. Det här är vår rörelse, fortsätter hon.
Som inflyttade till Sverige, känner ni er välkomna?
– Jag känner mig väldigt välkommen här. Men jag hör ju på nyheterna om rasism och med mitt bruna hår och bruna ögon ser jag inte så svensk ut. Så visst är jag ibland tveksam och funderar om någon stör sig på mig och att jag är här. Men jag har alltid känt mig välkommen och praktiskt taget så älskar jag Malmö och acceptansen här, säger Marisol Pérez O'Connor.

Uppträder gratis

På scen på lördag står bland andra Behrang Miri, Javier Manik, Kvinnliga situationen, Negative Nancy och Faela!. Talar gör Showan Shattak, Jallow Momodou och Halima Ali. Även barnen får sitt med en spännande skattjakt.
– Alla som uppträder och talar sprider budskapet om mångfald och alla ställer upp gratis. Nu hoppas vi på fint väder, en positiv dag med mycket kärlek och acceptans. Det ska vara en bra dag för alla!

Malmö for Diversity

Temat i år är antirasism.
Platsen är Folkets park.
Börjar klockan 13 på lördag och pågår till klockan 19.
Efterfesten drar igång klockan 21 på Moriskan.
Inträdet är fritt under dagen men efterfesten kostar 80 kronor för studenter och 100 kronor för övriga efter 22.

Publicerad 06 May 2015 12:00