Framtidsveckan har arrangerats av Elin Hasselgren, Studiefrämjandet, Glokala folkhögskolan, Studieförbundet Vuxenskolan, Garaget, Abf och andra Malmöbor. Foto: Christopher Holmbäck

Framtidsveckan har arrangerats av Elin Hasselgren, Studiefrämjandet, Glokala folkhögskolan, Studieförbundet Vuxenskolan, Garaget, Abf och andra Malmöbor. Foto: Christopher Holmbäck

Framtiden kommer till Malmö

Av
Christopher Holmbäck

Sofielund. För sex år sedan arrangerades ”Framtidsveckan” i Söderhamn i Hälsingland, för att få lokalmedborgarna att påbörja omställningen till en hållbar värld. Förra året hölls över tio framtidsveckor över landet. Nu har turen kommit till Malmö.

Den 4–10 maj hålls omkring 150 evenemang i Sofielund: föreläsningar om hållbar ekonomi, ”ogräsvandringar” för att lära känna stadens växtrike, och möjlighet att laga hemelektronik, producera prylar med 3d-skrivare, med mera.
Malmöborna Maria Wemrell och Thomas Mogren är initiativtagare och har lagt ner mängder av gratisarbete. De bildade en projektgrupp och fick med sig bland annat Elin Hasselberg på miljöförvaltningen.
Lokaltidningen mötte henne på Garaget, biblioteket på Lönngatan i Sofielund.
– Garaget är som en drömstad i miniatyr, säger Elin Hasselberg.
– På ett vanligt bibliotek så är det ofta knäpptyst, man viskar till bibliotekarien, och allt är sorterat in i minsta detalj. Men här blev det så mycket mer, eftersom Garaget frågade Malmöborna: vad vill ni låna? Nu kan man låna verktyg, arrangera konserter, du skulle kunna ha ett barnkalas här om du vill.

Framtidens delande

Så skulle Elin Hasselberg vilja att hela Malmö fungerade, att vi tillsammans sa: ”Hej, vilka resurser och kunskaper behöver vi dela på?”
– De flesta är ense om att det är för stora orättvisor i världen, och för mycket resursslöseri, säger Elin Hasselberg. Frågan är nu: Vad är det för slags system och förändringar vi behöver?
För Framtidsveckans arrangörer börjar den globala omställningen till en hållbar värld hos sig själv, och i sitt närområde. Därför valdes ett område ut som fokus för festivalen. Att det blev Sofielund är ingen slump, menar Elin Hasselberg.

tidigare i april ”framtidsminglade” Malmöbor inför festivalen den 4–10 maj. Foto: Tommy Lindholm

tidigare i april ”framtidsminglade” Malmöbor inför festivalen den 4–10 maj. Foto: Tommy Lindholm

Som ett stort knytis

– Sofielund är en otroligt aktiv stadsdel, det finns så sjukt mycket organisationer och föreningar som redan verkar här, och många av dem har på olika sätt särskilt fokus på just social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet.
Programmet bjuder på en mångfald av deltagare och perspektiv. Elin kallar det för ett ”fantastiskt knytkalas”.
Men hon medger att det hade kunnat vara bättre om inte programmet hade varit bara på svenska, och ibland engelska.
– Vi har diskuterat översättning till de vanligaste språken i Malmö, men har tyvärr inte haft resurserna till det.
– Då hade vi kunnat få en ännu större bredd i de organisationer och föreningar som är med.
Hon tror ändå att Framtidsveckan kommer bli en sprudlande mötesplats där människor utmanar sig själva. För om det ska bli någon omställning i världen måste den först till i våra egna huvuden, menar Elin Hasselberg.
– Vi behöver lösgöra oss lite från föreställningen om att det måste vara så här.

Publicerad 29 April 2015 08:00