Alexandra Hvalgren:

"Vill visa att det är okej att ta plats"

Röda tråden

Av
Per Ingridz

Per Ingridz

VARVSSTADEN. Alexandra Hvalgren var en de drivande krafterna bakom den feministiska konstutställningen F/art i fjol. Nu siktar hon på att ta konceptet vidare till Göteborg.
–Det är vår livskamp att göra historien bättre, säger hon.

Det hela började när Alexandra Hvalgren läste konstvetenskap vid Södertörns högskola tillsammans med sin kompis Sabina Contreras Nässel.
–Vi kände båda att vi var mer av "doers". Vi var inte så mycket för långa akademiska texter utan ville göra något mer handgripligt.
Åren gick och Alexandra Hvalgren flyttade från Stockholm till Malmö. Ett avsnitt av Svt:s program Kobra, som handlade om den feministiska rörelsen "Riot grrrls" tände gnistan att verkligen göra slag i saken och skapa något praktiskt.
–Jag bodde på Möllan och Sabina i Midsommarkransen, det kändes som om vi befann oss mitt i den feministiska revolutionen. Vi kände att vi var tvungna att göra någonting och bestämde oss för en konstutställning.

Driv och ambition

Det dröjde inte lång tid förrän de hade funderat ut ett koncept.
–Vi kom tidigt fram till att det skulle handla om feministisk konst, men inte det kvinnliga könsorganet. Det är absolut viktigt att porträttera men vi kände att det finns mer att hämta. Vi ville inte heller låsa oss vid någon speciell konstform utan letade istället efter konstnärer som inriktar sig på driv och ambition.
Det hela resulterade så småningom i utställningen Feminist art som ägde rum på STPLN i höstas. Den innehöll bland annat perfomanceuppträdanden, en bloggare som läste sina texter, workshops om feministisk arkitektur och besök av en feministisk sci-fi-filmregissör. Det blev också en fast utställning på STPLN med videokonst, kollage och graffiti.
Vad fick ni för reaktioner på utställningen?
–En sak som uppskattades var just öppenheten, konstvärlden kan vara väldigt exkluderande annars.
Frågan som Maisa Dabus skickade vidare handlade om varför det finns det finns ett behov av feministisk konst, varför inte bara konst?
När Alexandra Hvalgren hör frågan gör hon en konstpaus, spänner ögonen i Lokaltidningens utsände och frågar sedan "är du med?". Sedan kommer svaret, med emfas och övertygelse:
–Jag, Sabina och många med oss är övertygade om att vi lever i ett patriarkat och det påverkar både samhället och historieskrivningen. Det är vita män som dominerar, kvinnor och människor med annan etnicitet blir exkluderade. Det är vår livskamp att göra historien bättre. Det handlar om rättvisa, jämlikhet och att visa att det är okej att ta plats. Representation är viktigt – om det finns någon tjej att se upp till blir det lättare att ta sig fram.

"Är bråttom"

Nästa mål för Alexandra Hvalgren är att ordna en feministisk konstutställning i Göteborg – och att starta ett feministiskt produktionsbolag.
– Jag är bara 25 år men det känns som att det är bråttom.

Personligt
Namn: Alexandra Hvalgren
Ålder: 25 år
Bor: Möllan, Malmö
Gör: Digital Media Strategist på Ideon Innovation, Kommunikatör på Future by Lund och driver sin egen firma Whaleartbranch.
Familj: Sambo, pappa i Sthlm, mamma & lillebror i Göteborg
Intressen: Temafester, löpning, systerskap, konstutställningar och bubbel.
Frågan går vidare: till bloggaren Michaela Larsson – "vad är det som driver dig?".

Publicerad 21 April 2015 18:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag