Bild från

Bild från "Lea och lejontämjaren". Den 29 mars släpps boken och då kommer Lotte Lannerberth och Johanna Rehn att vara på plats i Malmö stadsbiblioteks barnavdelning från klockan 14. Illustration: Johanna Rehn

Limhamnsbo debuterar son barnboksförfattare

TAKK-språket lyfts fram i "Lea och lejontämjaren"

Av
Markus Celander

Markus Celander

LIMHAMN. I barnboken "Lea och lejontämjaren" har en av karaktärerna Downs syndrom.
- Alla människor ska kunna känna igen sig i litteraturen, säger författaren Lotte Lannerberth.

"Lea och lejontämjaren" är Limhamnsbon Lotte Lannerberths debut som barnboksförfattare. Hon är lärare och journalist men har alltid velat skriva skönlitteratur. Bland annat har hon hållit novellskrivarkurser och gått deckarskola där en av hennes kursare var Jens Lapidus, han med "Snabba cash".

Men för Lotte Lannerberths del blev det inga hårda deckare i gangstermiljö, utan en barnbok om kompisarna Lea och Elliot. Elliot har Downs syndrom och kommunicerar delvis med hjälp av så kallade TAKK-tecken - ett sorts teckenspråk som används allt mer inom barnomsorg och skola för att underlätta för personer med talsvårigheter.

Att det blev barnböcker för hennes del beror på att hon blev mor till en son för åtta år sedan.
- Då blev jag intresserad av barnböcker. Jag insåg att det är en genre som passar mig bra. Det är lätt att komma till avslut, däremot är processen efteråt lång med att skära ner och bearbeta, säger Lotte Lannerberth.

Boken är den första i en serie om Lea och Elliot, och i varje del finns tecknen som Elliot använder sig av illustrerade i slutet av boken.

Boken är illustrerad av Johanna Rehn.


Publicerad 17 March 2015 16:00