Martin Smedjeback på Gotlands djurfristad.

Martin Smedjeback på Gotlands djurfristad.

Han ger ett år för djurens rätt

Av
Av: Lina Campbell

MALMÖ. Han är malmöiten som genom civil olydnad har påverkat både vapenindustrin och försvarsmakten – något som lett till tre fängelsestraff. Nu ska Martin Smedjeback lägga fokus på djurrättsfrågor i sitt projekt ”Ett år för djuren”.
Martin Smedjeback är kanske mest känd för sin aktivism i ickevåldsrörelsen och sina aktioner mot vapenindustrin. Tre fängelsestraff har han avtjänat, senast i maj 2013 efter att ha tagit sig in på F21 utanför Umeå och skrivit budskapet ”War starts here” på en landningsbana.
Djuren i fokus
Nu är det alltså djuren som står i fokus. Tanken är att han ska kunna leva på det ekonomiska bistånd han får genom insamling i sociala medier. 50 000 kronor ska räcka under hela året. Än är inte insamlingsmålet nått men Martin Smedjeback är redan i full gång.
– Jag har gått med i lokala djurrättsgrupper, Djurens rätt och Djurrättsalliansen, Så här långt har jag delat ut flygblad, skrivit insändare och spelat in ett avsnitt för podden Veganprat.se.
Häromdagen var han ute på stan, iförd ett plakat med en gris och texten ”Tänker du äta mig till middag i kväll?”.
– Detta startar förhoppningsvis nya tankar. Kanske tänker man en gång extra när man handlar. Jag brukar fråga hur folk tänker kring djur, om de har någon relation till något djur och vad det är för skillnad på hundar och grisar.
Martin Smedjeback har en examen i psykologi från Lunds universitet. Han är uppväxt i Bunkeflo och föräldrarna bor fortfarande kvar i hans barndomshem. Tvillingbrodern bor i Tygelsjö så en hemresa till Malmö är aldrig långt borta.
– Jag brukar åka hem och hälsa på i samband med att jag har något föredrag i trakterna.

Hur ställer sig din familj till din aktivism?

– Mina släktingar har kanske initialt varit oroade men har blivit mer och mer förstående.
Kan du tänka dig att även nu göra saker som kan leda till fängelse?
– Jag har faktiskt funderat kring det. Jag anser att civil olydnad är viktig även när det kommer till djur eftersom de utsätts för massivt våld och lidande. Så länge man gör aktioner öppet och med ickevåld, och om jag hittar en grupp som vill göra en aktion som jag tycker är bra så är jag inte främmande för det.

Vad är målet?

– Att vi ska sluta utnyttja djur. I dag är det vardag att låsa in djur och använda dem till mat, kläder och djurförsök. Men vi behöver inte äta djur, deras mjölk eller ägg. Att något smakar gott är inget skäl till att ta ett liv. Även djur har rätt till ett bra liv i frihet.

Om Martin Smedjeback

Ålder: 41 år.

Bor: I kollektivet Gandhi i Brandbergen.

Gör: Ickevåldsutbildare och djurrättsförespråkare.

Aktuell: Med projektet "Ett år för djuren".

Familj: "Det är kollektivet jag bor i, jag är singel och delar hem med två gifta par".

Favoritdjur: Gris, efter att ha följt "Esther the wonderpig" i sociala medier.

Motto: "Var förändringen du vill se i världen." Citat av Mahatma Gandhi.

Kuriosa: Kommer i februari ut med boken "Inburad – svenska fredsaktivister skriver från fängelse". Håller ickevåldsutbildningar i Sudan och Sydsudan.

Förebild: Martin Luther King är en stor inspiration.

Fotnot: Mer info finns på: ickevåld.se och ettårfördjuren.se.

Publicerad 04 February 2015 12:00