Lena Videkull hemma i Strandhem. Hon flyttade till Malmö 1989, värvad av Malmö FF från Öxabäck.

Lena Videkull hemma i Strandhem. Hon flyttade till Malmö 1989, värvad av Malmö FF från Öxabäck. "MFF lockade - en toppklubb som dessutom erbjöd mig ett bra jobb på Folksam som skadereglerare. Foto: Markus Celander

"Känner oro för damfotbollen"

FC Rosengårds Lena Videkull hoppas på större publik på matcherna

Av
Markus Celander

Ur artikelserien "Vi möter" i Lokaltidningen Limhamn.

STRANDHEM.
Efter 19 år lämnade nyligen en av landets största fotbollsprofiler Malmö FF:s fotbollsgymnasium. Men det är en kluven Lena Videkull som nu ska satsa heltid på FC Rosengård.
– Jag känner oro inför damfotbollens framtid, säger hon.

Förmiddag. Minsta dottern Emilia, 1,5 år, sover i sin vagn på verandan i ett oktober-stilla Strandhem. Lena Videkull slår sig ned på en stol och berättar lite om Strandhem, om hur hon och hustrun Nina blev förtjusta i området och köpte sitt hus här för sju år sedan.

– Vi trivs jättebra. På sommaren är här fantastiskt med tennisplan, boulebana, fotbollsplan och havet strax intill med långgrund strand, vilket är perfekt för barnen. Och på vintern blir här mörkt och mysigt.

Förutom Emilia har de dottern Felicia 4,5 år. Hon spelar fotboll i LB07, påpekar Lena Videkull.

– Men det är av egen vilja. Jag har inte försökt påverka, säger hon med en leende suck, som om hon anade att frågan skulle komma.

Sa upp sig
Lena Videkull har varit föräldraledig i några månader. I mitten av januari är hon tillbaka på jobbet på FC Rosengård. Tidigare delade hon detta arbete med att vara instruktör på Malmö fotbollsgymnasium på Borgarskolan/Swedbank stadion. Men sommaren 2013 sa hon upp sig därifrån – efter 19 år.

– Jag kände ingen motivation längre. Jag höll i fotbollsträningarna i en idrottsskola, men på senare år blev det mer teori än praktik. I årskurs 3 kan eleverna till och med välja bort det praktiska helt och hållet. Det känns väldigt märkligt för mig.

På FC Rosengård ansvarar hon för kansliet på Malmö IP, samt flicklagen.

– Det är LdB Malmös tidigare lag. Man har bara bytt namn. Det har väl med pengar att göra, som så mycket annat. Men det är trist om det går ut över klubbens identitet, identiteten är viktig – vem vi är, vad vi vill.

LdB hette tidigare Malmö FF Dam, och kontrasten till Malmö FF:s herrlag känns extra tydlig en förmiddag som denna, konstaterar Lena Videkull - kvällen innan besegrade MFF Olympiakos i Champions League. Mycket av rapporteringen kring den bragden kretsar kring de stora pengarna i CL-cirkusen.

För herrarna, vill säga. För damerna ser verkligheten helt annorlunda ut. Här finns inte alls samma pengar. Vid lottningen till CL-kvalet hoppades FC Rosengård på en motståndare i närheten, berättar Lena Videkull.
– Som Danmark. Av ekonomiska skäl. Nu måste vi i stället åka till Ryssland, vilket blir avsevärt dyrare.

Känner oro
Mycket har trots allt blivit bättre kring damfotbollen om man jämför med för några decennier sedan, när Lena Videkull inledde sin karriär i insomnade Göta BK i Lilla Edet, utanför Göteborg.

– Media har blivit bättre på att uppmärksamma oss. Sedan har det ju kommit in mer pengar, trots allt. På gott och ont. Spelarlönerna måste ligga på rätt nivå, så det inte blir som med Tyresö, som gick i konkurs.

Lena Videkull känner oro för damfotbollens framtid. Efter varje lyckat VM sker visserligen ett uppsving på seriematcherna, men det ebbar ut ganska snabbt.

– Vi måste ha bättre publikintäkter. Det hade betytt mycket om vi hade haft en jämn ström på 1500, 2000 åskådare per match. Då hade vi kunnat ägna mer tid åt att utveckla egna talanger i stället för att jaga publik och pengar och ta in dyra utländska spelare.

– Men där har även vi som verkar inom damfotbollen ett ansvar. FC Rosengård erbjuder olika paket till andra fotbollsföreningar för att de ska komma och titta på våra matcher med sina flicklag, men vi får dålig respons. Överlag är tjejer dåliga på att gå och titta på fotboll.

För Lena Videkull handlar det dock inte endast om självkritik. Det är fortfarande så, menar hon, att föreningar ofta prioriterar pojkarna.

– Flick- och damlagen får sämre träningstider, till exempel sent en fredagskväll. Med sådana förutsättningar är det svårt att behålla tjejerna – de slutar att spela fotboll.

Kör för fort
Emilia vaknar. Lena Videkull reser sig upp och avslutar som det började – med Strandhem.

– Området har förändrats en hel del under de år vi bott här. När vi kom hit var här fortfarande många kolonistugor. Nu är här mer året runt-boende, och barnfamiljerna har blivit fler, vilket jag tycker är roligt.

– En annan charmig sak med Strandhem är att husen här ser så olika ut. Det är viktigt att man tar tillvara på områdets karaktär.

Men inget kan ju vara helt perfekt, tillägger Lena Videkull. Hon saknar livsmedelsaffären vid rondellen som hade öppet under sommarhalvåret – den försvann för ett par år sedan.

– Och ibland kör bilarna på tok för fort i de smala grusgångarna. Jag säger ifrån varje gång jag ser det. Här finns ju fullt med barn och inga trottoarer.


PERSONLIGT
Namn: Lena Videkull
Ålder: 51 år.
Bor: Strandhem.
Familj: Hustru Nina, döttrarna Felicia, 4,5 och Emilia, 1,5 samt katterna Zlatan och Smilla.
Gör: Föräldraledig fram till januari, då hon börjar arbeta heltid som ansvarig för FC Rosengårds ungdomsverksamhet på damsidan. Slutade nyligen som instruktör på Malmö fotbollsgymnasium. 
Spelarkarriär: Göta BK, Trollhättans IF, Kronängs IF, Öxabäck IF, Malmö FF Dam. Gjorde 111 matcher och 71 mål för svenska landslaget mellan 1984 och 1996. Har fått Diamantbollen.
Tränarkarriär: Malmö FF Dam, Husie IF.
Intressen:
Resor.
Senaste bok: ”Antagligen något av Camilla Läckberg. Jag gillar svenska deckare, kul när man känner igen sig i städerna där de utspelas.”
Gör om fem år: ”Inte omöjligt att jag är tillbaka i tränarrollen. Åtminstone hoppas jag vara engagerad inom idrotten.” 
Kuriosa: Lena Videkull har rekordet som dam-VM-historiens snabbaste målskytt. Efter 30 sekunder gjorde hon mål mot japan i VM i Kina år 1991. Sverige vann matchen med 8-0.
Publicerad 10 October 2014 14:00