Systrar blev årets naturfotografer

Av
Markus Celander

LIMHAMN. Naturvårdsverket utsåg nyligen systrarna Jonna och Tammy Bergström från Limhamn till Årets naturfotografer 2013. Det är första gången i prisets 23-åriga historia som det delas av två personer. ”De är omöjliga att skilja på” står det i motiveringen – något som Jonna blivit påmind om.

Som småtöser brukade de låna sin mammas kamera, utan hennes vetskap.
– Vi kröp omkring och fotograferade blommor och insekter. Jag blev upprörd varje gång någon människa råkade komma med i bild, säger Jonna Bergström och skrattar.

– Mamma fotograferade mycket, berättar Tammy.
– Hon tröttnade på att rullen alltid var slut när hon tog fram sin kamera. Det kostade ju en del att framkalla, och hon blev inte gladare av att se att alla bilderna alltid visade samma sak, en massa blommor och insekter

Till slut fick döttrarna varsin kamera.

Ärliga mot varandra

Naturvårdsverket skriver i sin prismotivering att systrarna har samma förträffliga bildspråk, att de är omöjliga att skilja åt; Jonna minns en gång när hon och Tammy varit ute och fotograferat tillsammans.

– Efteråt gick jag igenom bilderna i min kamera. Vad misslyckat det blev, vad tänkte jag på? sa jag till Tammy, och så raderade jag bilderna.

Problemet var att det var Tammys kamera.

– Jag hade experimenterat lite, säger Tammy och skrattar.

– Men det är så vi utvecklats. Vi har ingen fotoutbildning utan har lekt och experimenterat oss fram. Och så har vi alltid varit ärliga mot varandra, det har drivit oss framåt.

Vill träffa pingviner

De har ofta publicerats i fototidskrifter och brinner för fotograferandet, men de vill inte ha det som yrke.

– Jag har arbetat som interiörfotograf, men kände efter ett tag att fotograferandet inte längre var kul när det blev ett krav, säger Tammy Bergström, som arbetar på ett säkerhetsföretag, medan Jonna är driftsutvecklare på Öresundsbron.

Naturvårdsverket pris är på 20000 kronor samt möjligheten att ställa ut på Naturhistoriska riksmuseet.

Kanske kan pengarna komma till användning för systrarna Bergströms gemensamma drömprojekt: en resa till Sydgeorgien för att fotografera pingviner.

Knölsvanar. Jonna Bergström har genom åren fått flera fina utmärkelser för sina undervattensbilder. Foto: Jonna Bergström

Knölsvanar. Jonna Bergström har genom åren fått flera fina utmärkelser för sina undervattensbilder. Foto: Jonna Bergström

Publicerad 18 June 2014 09:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag