Busfrön slår rot vid museet

Av
Anna Fröjd

SLOTTSPARKEN. Det blev en ätbar utställning när skolbarn i Malmö ställer ut på Malmö Museum. Till sensommaren väntar skördefest.

Under våren har skolbarn i Malmö bjudits till uteklassrummet vid Malmö Museum för att så fröer och berätta om deras egna relationer till mat och odling. Nu ställs materialet ut och efter sommaren blir det skördefest.
– I Malmö som är en så mångkulturell stad finns det många berättelser om mat, säger Linnea Wettermark, projektledare.
Totalt har nästan 120 elever med en spridning över hela Malmö medverkat i projektet som är en del av kommunens satsning Grön stad.

Bra förhållningssätt

Linnea Wettermark tycker att projektet har varit roligt. Många barn har provat att laga mat men erfarenheterna av odling varierar inom staden.
– Barnen från Limhamn har ofta egen trädgård men överlag är det många som provat att odla i skolan, det var glädjande, säger hon.
Förutom att det är roligt med utflykt och avbrott i den vanliga undervisningen fyller odlingen också ett pedagogiskt syfte påpekar Linnea Wettermark.
– Vi vet att barn som någon gång odlat när de är små får ett bättre förhållningssätt till mat senare i livet.
Genom att lära sig om hur och vad som kan odlas i Sverige får barnen en känsla för säsong och Linnea Wettermark tror att det kan göra barnen till mer medvetna konsumenter när de blir äldre.

Skolelever berättar om deras egen relation till mat och om vad de valt att odla. Smultron, kål och mangold var populärt.

Skolelever berättar om deras egen relation till mat och om vad de valt att odla. Smultron, kål och mangold var populärt.

Skolköken är med

I odlingsprojektet har fem skolor deltagit med elever i årskurs två till sex. Elever från Örtagårdsskolan i Rosengård, Kroksbäcksskolan, Sofielundsskolan, Möllevångsskolan och Karl Johansskolan i Limhamn.
Under sommaren kommer barnens fröer att växa upp och efter sommaren är det planerat en skördefest där kökscheferna från skolornas restauranger kommer och lagar mat av det barnen har odlat.
– Det är kul att skolrestaurangerna nappade och ville vara med, säger Linnea Wettermark.
Samtidigt som utställningen invigdes delades det också ut pris i Holk–14 tävlingen. Alla Malmös skolor har haft möjlighet att skicka in bidrag på hemmasnickrade fågelholkar och första pris gick till Augustenborgsskolan.
– Det känns jätteroligt, jag trodde inte vi skulle vinna. Ingen tyckte den var fin, säger en förvånad men stolt Constantin Racariu.

Slöjdade hem resa

Tillsammans med en klasskamrat har han utformat vinnarholken i kategorin kamouflageholk.
– Vi gjorde den så att inte rovfåglar ska se den och så byggde vi den tillsammans med vår träslöjdslärare.
När vinnaren offentliggjordes jublade klassen. Och de tidigare skeptiska klasskamraterna verkar nu ha glömt kritiken och vill alla fotas framför holken.
– Jag tror att de gillar den nu, säger Constantin Ricariu.
Vinsten var en tre dagar lång klassresa till Ringsjön.
Utställningen går att se hela sommaren på Kommendanthusets bakgård.

Publicerad 04 June 2014 09:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag