Tuffa hinder på vägen i årets Toughest-tävling

Av
Per Ingridz

Per Ingridz

RIBERSBORG. En åtta kilometer lång bana med 53 hinder bestående av bland annat en istank, en sex meter hög höbal och vertikal repklättring. Den 3 maj är det åter dags för tävlingen Toughest på Ribban. – Det gäller att ha psyket med sig, säger Per Ögren, projektledare.

Det är andra året som tävling Toughest anordnas på Ribban och med två månader kvar till start är arrangörerna i full gång med att prova ut banan och hindren. När Lokaltidningen träffar arrangörerna Nils Franzén och Per Ögren och grafiske designern Peter Wallenborg håller man på att undersöka djupet i kanalen utanför Kockums fritid. Där ska nämligen ett Rope crossing-hinder placeras.

Komplex träning

– För att prestera bra i Toughest måste man träna komplext med både löpning och styrka. Löpare brukar klara sig bäst eftersom som de ofta är lätta och har konditionen. Det är viktigt att kunna lyfta sin egen kroppsvikt. Många lägger mycket fokus på gymmet, men löpningen är viktigare, säger Per Ögren.

Ska passa alla

Banan går från handikappbadet bort till bron mellan Ribersborgsfältet och Västra hamnen och sedan tillbaka. Arrangörernas ambition är att göra en tävling som passar många. Man kan tävla individuellt eller i lag och om det är något hinder som man inte klarar så kan man kompensera det genom att springa straffrundor.
– Våra deltagare är en blandning av tjejer och killar och medelåldern ligger mellan 30 och 35 år. Banan är egentligen inte jobbigare än att springa åtta kilometer, det tar bara längre tid, säger Per Ögren.

Repklättring svårast

Det hinder som brukar vara svårast att klara är repklättring fyra meter rakt upp.
– Det är väldigt fysiskt krävande. Även att klättra i ringar kräver mycket styrka och teknik.
I fjol hade tävlingen 1200 deltagare och i år räknar med att sälja slut på biljetterna, maxgränsen går vid 4000–5000.
– Det finns en stark tävlingskultur i Sverige med till exempel Svensk klassiker. Gymtrenden har också ökat något kolossalt de senaste åren. Många ser nog Toughest som en ny utmaning där man sätter upp nya delmål varje gång.
Efter målgången arrangeras en efterfest på Slagthuset.
@Fakta Brod Bold:
Fotnot. För mer information se hemsidan www.toughest.se

Publicerad 17 March 2014 10:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag