”Tobak har vi tagit bort helt”

Av
Anna Fröjd

VÄSTRAHAMNEN. Mindre tillsatser och mer ekologisk mat. Som butikschef på Green Matmarknad i Västra hamnen har Douglas Liljekrantz själv blivit en mer medveten konsument.

Douglas Liljekrantz har alltid varit intresserad av mat och ville från början bli kock.
Med flera års erfarenhet som butikschef på olika matbutiker i både Sverige och Danmark har matlagningen fått bli en hobby.
– Det passar mig att sälja mat så tröttnar jag inte på att laga, säger Douglas Liljekrantz.

Medveten konsumtion

Green Matmarknad profilerar sig med stort ekologiskt utbud och inköpen styrs av butikens egna lista över tillsatser. Av EU:s 322 tillåtna E-nummer består affärens lista av cirka 60 tillsatser, mestadels naturliga. I princip alla kemiska tillsatser har rensats bort.
Enligt Douglas Liljekrantz märks det framförallt på butikens mindre sortiment av läsk, godis och hygienartiklar. De största märkerna går inte att hitta här.
– Tobak har vi tagit bort helt. Det är fullt av gifter och har massor av tillsatser, säger han.
I förra veckans Röda tråden undrade Caroline Lundgren hur du ser på er roll i Västra hamnen?
– Jag tror vi hade kunnat ligga var som helst men vi hamnade i Västra hamnen. Stadsdelen är ny och här finns många medvetna kunder. Ekologisk mat utan tillsatser ligger i tiden, säger Douglas Liljekrantz.
Han upplever att de flesta kunder har förståelse för att utbudet är annorlunda.
– En del nya kunder ifrågasätter när vi saknar något, exempelvis vindruvor som vi bara tar in om de är ekologiska, men förklarar vi förstår de flesta.

Nytt intresse

Även om han alltid varit intresserad av mat så har hans nuvarande jobb väckt ett större intresse och gett ny kunskap om tillsatser och besprutning.
– Sverige är ett av de sämre länderna och det räcker att åka över Bron för att det ekologiska utbudet ska vara större. Det är konstigt att svenskar inte väljer ekologiskt, särskilt när prisskillnaden inte behöver vara så stor, säger han.

Publicerad 30 January 2014 08:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag