Identitet på lunchmenyn

Av
Anna Fröjd

VÄSTRA HAMNEN. Identitet är temat för Peter Janssons bidrag till Lunchdansen på Skånes dansteater. För första gången prövar den erfarne dansaren att koreografera ett eget stycke.

Repetitionerna är i sitt slutskede och det är bara små justeringar kvar. Lite nedkortningar för att den ska hålla sig inom tiominutersgränsen och några rörelser som kan tas ut mer.
Peter Jansson som är van att vara en av dansarna på golvet står numer längs med väggen och tittar på medan aneta Majcher och Allison Ahl iscensätter hans verk.
– Det är fantastiskt roligt att skapa och lättare än jag trodde. Jag var rädd att jag inte skulle ha några idéer, säger Peter Jansson.

Utgår från sig själv

Han började arbeta med inspiration från privata erfarenheter och olika serieromaner han läst. En av serieromanerna handlade om en man som genom en förbannelse blev dömd att se ut som en kanin. Frustrationen över att bli sedd som någon man inte själv tycker att man är kunde Peter Jansson känna igen sig i.
Han hade också erfarenhet av att i en tidigare relation bli påtvingad en identitet och bli sedd som någon han inte själv upplevde att han var.
När han började tänka kring identitet hittade han fler teman att utforska.
– Jag hade irriterat mig på att många verkade ha adopterade identiteter där man vet exakt vad de ska säga och tycka, säger han.

För Peter Jansson var det en rolig utmaning att prova att koreografera. foto: anna fröjd

För Peter Jansson var det en rolig utmaning att prova att koreografera. foto: anna fröjd

Började improvisera

När idén väl hade slagit rot började den växa och utvecklas. Idag skulle han beskriva att hans verk handlar om hur olika identiteter slåss inom samma person.
– Det är det konstruerade ansiktet och det oformliga mörka. Hur två delade identiteter sitter ihop.
För att översätta det till dans har han arbetet mycket med improvisation.
– Jag gillar komplexiteten man kan få av improvisation. Genom att lägga på restriktioner och instruktioner har stycket mejslats ut, säger Peter Jansson.
Sedan 2002 har Skånes dansteater haft konceptet med lunchdans där publiken serveras soppa under den timmeslånga föreställningen.
Lunchdanserna är populära både hos publiken och bland dansarna själva.
Att låta de egna dansarna gå in som koreografer blir ett sätt för teatern att ta ansvar för tillväxten av koreografer samtidigt som det är spännande för publiken att se dansarna i olika roller.

Lång erfarenhet

Peter Jansson har varit i den fasta ensemblen på Skånes dansteater sedan 2011.
Han är uppvuxen på Öland och började tävlingsdansa när han var tio år.
Efter utbildningen på balettakademin i Stockholm har han frilansat som både showdansare och med modern dans. Han har jobbat bland annat i New York, London och Köpenhamn. Sedan 2008 har han endast dansat modern dans.
Showdansen var fysiskt krävande men Peter Jansson upplevde den inte som tillräckligt utmanande.
Han trivs på Skånes dansteater och när möjligheten att få koreografera kom tvekade han inte.
Föreställningen ges under två veckor och förutom Peter Janssons verk visas fyra andra stycken.

Publicerad 29 January 2014 08:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag