Ondskan reser sig i Västra hamnen

Av
Per Ingridz

Per Ingridz

VÄSTRA HAMNEN. Steget mellan Västra hamnen och ett hemsökt slott på den polska landsbygden kan verka långt. Den gemensamma nämnaren är filmmakaren Jarno Lee Vinsencius.
– Jag spelar hellre på folks fantasi än använder mig av digitala specialeffekter, säger han.

I mitten av februari reser Jarno Lee Vinsencius till Polen för att påbörja arbetet med skräckfilmen ”Evil Rising”. Idén till filmen började gro i hans huvud när han pluggade film i USA under 2000-talets början. När han kom tillbaka till Sverige började han jobba som kabinpersonal och spara ihop kapital för att själv kunna finansiera inspelningen av sin debutlångfilm. Nu har han tagit tjänstledigt i tre månader för att kunna fokusera helt på filmarbetet.

Psykologisk skräck

– Det är en psykologisk skräckfilm i Hitchcocks anda. Det är mer effektivt att jobba med dörrar som öppnas, viskningar och fotsteg som hörs än att visa monster. Less is more, säger han.
Handlingen kretsar kring fem stycken ”spökjägare” som får i uppdrag att undersöka ett slott som sägs vara hemsökt. Inspelningsplatsen är ett gammalt och förfallet slott beläget på den polska landsbygden. Från början hade dock Jarno Lee Vinsencius tänkt sig en betydligt närmare plats.
– Jag var ute och sprang i Torup och upptäckte att Torups slott hade passat perfekt för filmen. Jag hade möte med Malmö stad som har tagit över slottet, men det fungerade inte.
Han räknar med att spela in filmen på en månad och när inspelningen är klar planerar han att finansiera ljud och musik genom så kallad crowdfunding via sajten Kickstarter.
– Att göra independentfilm innebär otroligt mycket arbete. Jag har räknat ut att varje scen får ta två timmar att spela in. Målet är att den ska bli lika bra som vilken annan lågbudgetfilm som helst.
Tanken är att filmen ska vara klar till festivalen Scream fest LA som äger rum i höst.
– Jag ser det här som ett seriöst men roligt och galet projekt och alla ställer upp i stort sett ideellt. Det som kostar är mat, boende och transporter. I bästa fall leder det till att vi får andra jobb inom filmbranschen.

Har gjort musikvideos

Förutom långfilmsprojektet har Jarno Lee Vinsencius även gjort ett flertal musikvideos för olika artister. Kändast är kanske Kase and Wrethov med låten ”One Life” som har spelats flitigt på radio. Den har också blivit listetta i Polen.


Personligt
Ålder: 41 år.
Bor: Västra hamnen.
Familj: Sambo, två bröder och syster.
Gör: Filmmakare och jobbar som kabinpersonal.
Intressen: Tycker om löpning.

Publicerad 22 January 2014 07:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag