Plötsligt säckade skåpet ihop och föll ut över golvet. David Huseby lyckades fånga upp det innan det träffade hans tvåårige son som kröp runt på golvet. Foto: ROLAND WIRSTEDT

Plötsligt säckade skåpet ihop och föll ut över golvet. David Huseby lyckades fånga upp det innan det träffade hans tvåårige son som kröp runt på golvet. Foto: ROLAND WIRSTEDT

Hyresgäster flyr Centrumhuset

Efter fyra år av bråk med fastighetsägaren ger David upp och flyttar

Limhamn. Putsen ramlar ner, fönsterkarmarna är genomruttna och färgen på plåten flagnar. Lokalen där den omtalade Bollywoodbion höll till har stått tom i snart två år. Vad är det som händer med det gamla anrika Centrumhuset på Järnvägsgatan?
David Huseby och hans familj har bott i huset i fyra år. Men liksom nästan alla grannarna har de nu gett upp och skaffat en annan lägenhet i Limhamn.
– Vi orkar inte länge. Hela huset står och förfaller och fastighetsägaren gör bara det allra mest nödvändiga och knappt det, säger David Huseby.
Nu när han, sambon och deras tvåårige son lämnar huset står tre av fyra längenheter tomma. Det är bara ett äldre par som bor kvar.

Rundvandring

David Huseby tar med mig på en rundvandring i femrumslägenheten på 115 kvadratmeter. Hyran är 9 286 kronor i månaden.
David öppnar ett fönster som vetter ut mot Järnvägsgatan och pekar på mittstolpen i karmen. Den är genomrutten och sitter löst. Även resten av karmen visar tecken på kraftiga rötangrepp.
– De andra fönstren är lika angripna. Eftersom karmarna är ruttna håller fönstren inte tätt utan det blåser in här. Jag har klagat flera gånger men inget händer, säger David Huseby.
Han berättar om hur ett högskåp i köket säckade ihop en dag och höll på att falla över Davids lille son.
– Skåpet var inte uppsatt på rätt sätt och sockeln bestod av några lösa bräder. Hade jag inte fångat upp skåpet när det föll så kunde det gått riktigt illa.
När David Huseby flyttade in drog det kallt från gavelväggen i sovrummet. När han flyttade på garderoberna visade sig att det inte fanns någon gipsvägg.
– Det var trasig plast och isolering direkt ut mot ytterväggen. När jag klagade sa fastighetsägaren att det inte hade någon betydelse att där inte fanns någon innevägg. Men efter flera påstötningar fick vi hit en hantverkare som lagade hålen.
Hans lista över klagomål kan göras ännu längre med översvämningar i källaren, stora sprickor i fasaden, golvdrag, innetak som skulle ha målats och staket som håller på att falla ihop.

gENOMRUTTET. Mittstolpen i karmen sitter löst och det går att titta rakt genom träet.

gENOMRUTTET. Mittstolpen i karmen sitter löst och det går att titta rakt genom träet.

Innerligt trötta

– Men nu får det räcka. Vi är så innerligt trötta på fastighetsägaren Johan Larsson. Det ska bli skönt att flytta, säger David Huseby.
Johan Larsson äger flera fastigheter i Limhamn och Malmö. Taxeringsvärdet av det totala fastighetsbeståndet uppgår till 72,5 miljoner kronor. Trots upprepade försök har Lokaltidningen inte lyckats få kontakt med Johan Larsson personligen.
På kontoret, som är inrymt i brodern Patrik Larssons villa på Nordmannagatan 1 i Malmö, svarar Patrik Larsson att varken han eller Johan Larsson vill prata med pressen.
ROLAND WIRSTEDT
roland.wirstedt@lokaltidningen.se

Publicerad 02 October 2013 12:00