Jonas Bergh har bott de senaste åtta åren i Limhamn, men kommer ursprungligen från Borstahusen utanför Landskrona. Nu är han aktuell med romanen ”På väg till Charlotta Andersson”.	FOTO: ROLAND WIRSTEDT

Jonas Bergh har bott de senaste åtta åren i Limhamn, men kommer ursprungligen från Borstahusen utanför Landskrona. Nu är han aktuell med romanen ”På väg till Charlotta Andersson”. FOTO: ROLAND WIRSTEDT

Drömmen förlöste Jonas trilogi

Limhamn. Det tog nästan tio år för Limhamnsbon och författaren Jonas Bergh att avsluta sin trilogi om människor från Landskrona. Den sista delen heter ”På väg till Charlotta Andersson”.
Romanen kan bäst beskrivas som en ”road trip” . Charlotta och Pange är huvudpersonerna.
De föddes samma dag. Hon i en tipi och han i en swimmingpool. Nu ska de fylla fyrtio men Charlotta är försvunnen. Så Pange ger sig tillsammans med sin kompis Blixten ut på jakt efter Charlotta i Europa. Det blir en resa genom deras relation och deras gemensamma minnen.

Inte meningen

– Egentligen var det aldrig meningen att det skulle bli en trilogi. Det var något som jag kom på i stunden, säger Jonas Bergh och ler.
Det var när han 2004 släppte den första boken ”Och fortsätta vidare bort” som han samtidigt sökte ett kulturstipendium.
– När jag satt där med ansökan så tyckte jag att det lät bättre med att det var den första boken i en trilogi, så jag skrev det. Och det fungerade, jag fick stipendiet, men det satte press på mig att verkligen skriva två böcker till. Min lögn förföljde mig, säger Jonas Bergh.
Den andra boken, som heter ”Om en sång för Sonny och Karola”, kom redan året efter debuten, men sedan tog det stopp. Dock levde kravet på att skriva en tredje och avslutande bok kvar. Han berättar att hans läsare hörde av sig och undrade när den skulle komma.
Så Jonas Bergh gjorde ett allvarligt försök för fem, sex år sedan att avsluta sin historia men det fungerade inte. Han tyckte inte att det stämde och la projektet åt sidan och skrev på annat. Bland annat en deckare i tre delar med den självklara titeln ”Mord”, som utspelar sig i Borstahusen, Limhamn och på Möllevången.

Hårdkokta deckare

– Genren intresserar mig. Jag har alltid gillat Raymond Chandler och den typen av hårdkokta deckare. Sedan är jag väldigt förtjust i dansken Dan Turèll, som var författare och jazzmusiker. Hans deckare som handlar om människorna på Vesterbro i Köpenhamn tycker jag är fantastiskt bra. Det är väl mest i den andan jag försöker skriva. Inte så mycket mord, utan mer människoöden, säger Jonas Bergh.
Han tänker fortsätta skriva deckare. Det har gett honom en större läskrets också tycker han att det är roligt att skriva raka historier.
Men för att återvända till trilogin. För ett år sedan vaknade Jonas Bergh med minnet av en dröm som handlade om en tjej. Drömmen var väldigt påtaglig. Tjejen passade in i hans historia och gjorde att storyn han tidigare jobbat med föll på plats och trilogin kunde slutföras.

Roland Wirstedt
roland.wirstedt@lokaltidningen.se

Publicerad 02 October 2013 12:00