romandebutanterna Stefan och Mari Åberg i amfiteatern i Pildammsparken, inte långt från deras hem vid Kronborg. Foto: Per Ingridz

romandebutanterna Stefan och Mari Åberg i amfiteatern i Pildammsparken, inte långt från deras hem vid Kronborg. Foto: Per Ingridz

Malmöpar som har sina sidor

Mari och Stefan Åberg romandebuterar på eget förlag

KRONBORG. En 13-årig flicka som överges av sin far, en deprimerad 40-årig man och kärleksmöten i Malmönatten. Det är något av innehållet i Malmöförfattarna Mari och Stefan Åbergs debutromaner.
– Startskottet för mitt skrivande blev när mina barn frågade mig varför jag är så annorlunda, säger Mari Åberg.

Det finns flera klassiska författarpar i den svenska litteraturhistorien. Sedan tidigare känner vi bland andra Moa och Harry Martinsson, Maj Sjöwall och Per Wahlöö samt Alexander Ahndoril och Alexandra Coelho Ahndoril. Nu ansluter sig även paret, tillika Västra innerstadenborna, Mari och Stefan Åberg till denna skara.
De debuterar i dagarna med varsin roman på det egna ”Andra rum förlag”. Namnet är hämtat från en liten ort i närheten av Brösarp och det är också i deras stuga där som böckerna har växt fram.
– En skrivardag brukar börja med att vi tar en lång promenad på Brösarps backar. Sedan äter vi frukost och börjar skriva – jag brukar sitta i köket och Stefan i vardagsrummet. Vi hojtar till varandra för att få hjälp med synonymer och sådant. Stefan är duktig på grammatik medan jag har ett bra öga för layout, säger Mari Åberg.

Sökte sina rötter

Mari Åbergs skrivande inleddes när hon började fundera över vem hon egentligen var och hur hon har blivit sådan. Hennes barn frågade henne varför hon var så annorlunda, på ett positivt sätt, och hon sökte svaret i sina rötter – hos föräldrarna. Romanen grundar sig i föräldrarnas livsöden, men huvuddelen av stoffet kommer från Mari Åbergs egen fantasi.
– Från början var skrivandet mest på skoj, men ju längre jag kom, desto tydligare blev det att jag ville ge ut en bok. Om jag får tilllåta mig att vara lite larvig så blev jag faktiskt själv berörd av boken när jag läste det färdiga resultatet – och då kände jag: ”det här måste bara ut!”.
Båda böckerna är i någon mån verklighetsbaserade, även om mycket, som sagt, är uppdiktat. Detta föranledde också funderingar kring hur böckerna skulle tas emot av personer som på något sätt är berörda.
– Det är absolut något som jag har tänkt på. Till exempel har jag en syster som till en början inte var så förtjust i idén om att jag skulle göra en bok baserad på våra föräldrars liv. Nu har hon dock förstått att det bara är ett frö som jag har hämtat från verkliga livet och sedan spunnit vidare på. Hon har nog också insett att det här är något som har varit bra för mig, säger Mari Åberg.

Vunnit tävlingar

Stefan Åberg hade sedan länge haft planer på att skriva en roman, men skrinlagt dem. Det var först när han hörde sin frus knattrande på tangentbordet ute i stugan i Brösarp som skrivargnistan tändes igen. Böckerna har skrivits under parets fritid, och processen har tagit flera år i anspråk. Mari Åbergs bok har utmärkt sig i flera litteraturtävlingar, men trots det var det svårt att hitta ett förlag som var villigt att ge ut den. Paret enades snart om att ta saken i egna händer och starta ”Andra rum förlag”.
– Det är lättare att nå ut som egenutgivare. Tack vare sociala medier finns det många sätt att göra sig hörd. Folk som driver egna förlag hjälper också varandra och ger tips om hur man kan göra för att lyckas, säger Stefan Åberg.
Förlagets namn har flera bottnar. Dels anspelar det på orten Andrarum, men det syftar även på att litteraturen öppnar dörren till andra rum.
– Vi kom på namnet när vi var ute och gick vid Brösarps backar. Jag gick som vanligt och pratade och Stefan ville att jag skulle vara tyst för att öka chansen för att vi skulle få se ett rådjur eller vildsvin. Jag gav olika förslag på vad förlaget skulle kunna heta, men Stefan ratade dem alla. Till slut sa jag: ”kom på ett själv då!”. Just då gick vi förbi Andrarum IF:s orienteringsklubbs stuga och han sa: ”vi ska heta Andra rum”, och så blev det så.

En motpol

De har båda civila yrken som ligger ganska långt ifrån litteraturen. Stefan är verksam som civilingenjör medan Mari arbetar på SOSAlarm.
– När man jobbar hårt på helger, kvällar och nätter och upplever tuffa grejor fungerar skrivandet som en sorts motpol. Det är också ett sätt att hålla hjärnan i trim, säger Mari Åberg.

Fotnot. Releasefest för böckerna hålls den 31 augusti på Fridhemsvägen 22. För mer information gå in på www.andrarumforlag.se
Stefan Åberg om sin bok:
Stefan Åberg berättar om sin roman "Vid fyrtio börjar livet": "Det är en relationsroman som utspelar sig i Malmö med omnejd i slutet av 1990-talet. Huvudpersonen Pontus är en kille i 40-årsåldern som är inne i ett dåligt förhållande. När hans fru lämnar honom drabbas han av en depression. Han har tre barn och blir därför varannanveckasförälder. Efterhand upptäcker han dock de positiva sidorna med singellivet och börjar svara på kontaktannonser och gå med i singelföreningar. Det blir en karusell med brev och möten och han ser det hela lite som ett experiment.
En annan person i romanen är 35-åriga Erika som också är singel och vars biologiska klocka börjar ticka.
Jag skilde mig själv på 1990-talet och var ute en del och träffade kvinnor, så fröet kommer därifrån. Bland miljöerna kan Pickwick, Swing inn, Mattssons musikpub och Törringelund nämnas".


Mari Åberg om sin bok:
Mari Åberg berättar om sin roman "Och kvar stod en röd resväska" (den första delen i en trilogi):
"Romanfiguren Hanna växer upp i ett nyrikt hem under depressionsåren men när hon är 13 år så dör hennes mamma. Hennes far gifter snart om sig och hon får en fostermor som är 19 år, lika gammal som hennes egna syskon. En dag när Hanna kommer hem är dörren låst och utanför står en röd väska – hon är utkastad från sitt eget hem. Handlingen kretsar sedan kring hur en ung flicka som levt ett privilegierat liv måste återskapa sig själv och sin självkänsla. Hur hon försöker överleva utan att hamna i prostitutionsträsket och hela tiden försöker återfå kontakten med sin far. Boken utspelar sig i både Göteborg och Stockholm och beskriver bland annat livet i restaurangbranschen.

Publicerad 21 August 2013 09:00