Ola Månsson och Camilla Feldt är grundare av restaurangen Monster bar & steakhouse. Foto: Per Ingridz

Ola Månsson och Camilla Feldt är grundare av restaurangen Monster bar & steakhouse. Foto: Per Ingridz

Saken är biff i Västra hamnen

VÄSTRA HAMNEN. "F**k lagom" – det är devisen för restaurangen Monster bar & steakhouse, som snart öppnar i Västra hamnen.
– Vi vill gärna sticka ut och göra något annorlunda, säger Ola Månsson, en av krögarna.

Bakom Monster bar & steakhouse står duon Ola Månsson och Camilla Feldt. Deras ambition med restaurangen är att göra en tvär gir från den breda matmittfåran.
– Jag upplever att man på många svenska restauranger är väldigt försiktiga. Man inreder ofta i nordiskt beiga toner och serverar mat som man tror ska passa alla smaker, säger Ola Månsson.

”Skita i jante”

Det extraordinära kommer att märkas på flera plan, menar de.
– Vi vill skapa en helhetsupplevelse med trevlig atmosfär och personal och bra service. Här ska man kunna skita i jante och bara njuta, säger Ola Månsson.
Matmässigt kommer tonvikten att ligga på kött och man har hämtat inspiration inte minst från USA.
– Vi upplever att det saknas en riktigt bra köttrestaurang i Malmö. Grunden för oss är en riktigt bra hängmörad biff. Det är viktigt att djuret har mått bra, att slakten har gått rätt till och att man tillagar det på rätt sätt, säger Ola Månsson.
– Vi hängmörar också köttet själva och lagar allt från grunden. Vi bakar själva och gör egna såser och fonder, säger Camilla Feldt.

Välja storlek

I restaurangens koncept ingår att man får välja storlek på biffen och tillbehör. Långkok, hamburgare, fisk och vegetariska altenativ kommer också att finnas på menyn.
Vad är det med just den amerikanska köttkulturen som är så speciellt?
– Det är just att de är duktiga på kött där. Historiskt sett så har vi varit dåliga på kött här i Sverige, men det har blivit mycket bättre, säger Ola Månsson.
Att man valde att etablera sig i Västra hamnen har flera skäl. Dels var det själva lokalen som de själva har kunnat utforma efter egna önskemål, dels själva läget – på Einar Hansens esplanad – var avgörande.
– Det är ett spännande område som fortfarande håller på att växa. Arkitekturen här är kul och det ligger nära havet. Vi har också ett guldläge med stor uteservering precis bredvid parken, säger Camilla Feldt.
Det pratas ibland om att vi borde äta mindre kött av miljöskäl, hur ser ni på det?
– Vi kommer att ha fisk och vegetariskt alternativ, men fokus ligger på kött. Vi tycker att det är upp till kunden att ta ansvar och välja. Man kan ju äta klimatsmart 29 av månadens dagar och sedan komma hit och njuta en dag. Vi kommer att använda mycket ekologiska råvaror, säger Ola Månsson.
– Restaurangen ligger också i norra Europas mest klimatsmarta hus, säger Camilla Feldt.

Publicerad 14 May 2013 08:00