Ulf Andersson var med och startade Nydala IF för 38 år sedan. Foto: Markus Celander

Ulf Andersson var med och startade Nydala IF för 38 år sedan. Foto: Markus Celander

Trettioåtta år med Nydala IF

Av
Markus Celander

NYDALA. För 30 år sedan hade Nydala IF 15 lag. Idag två. – Fotbollsintresset bland de unga finns i högsta grad. Problemet är att hitta ledare, säger Ulf Andersson, vice ordförande.
Ulf Andersson, 56, var med och startade Nydala IF 1975. Han och några andra killar från Nydala hade fram till dess spelat i Västra Klagstorp, men nu ville de ha en egen klubb.
– Jag tror att man tänkte lite annorlunda då. Idag är ju trenden att klubbar slås ihop, så såg det inte ut då, säger han.
Klubben lockade snabbt medlemmar; kort efter bildandet kombinerade Ulf Andersson spel i A-laget med att träna ungdomslag. Det höll han på med i 25 år.

”Har väl annat för sig”

För några år sedan försvann Nydala IF:s sista ungdomslag. En utveckling som pågått sedan storhetstiden i mitten på 80-talet. Alltihop är en fråga om ledare, menar Ulf Andersson.
– Det har blivit allt svårare att få tränare och ledare till ungdomslagen. Jag vet inte varför, folk har väl annat för sig nuförtiden.
Klubben vill ha tillbaka ungdomsverksamheten, damlaget och oldboys, men i nuläget får de nöja sig med herrar A och herrar B.
A-laget kvalade upp till division 5 hösten 2011. Så högt upp i seriesystemet har de aldrig varit förr. De höll sig kvar i fjol och i år hoppas de etablera sig på allvar som ett stabilt division 5-lag.

Välbesökt spektakel

Även om det var mer fart och fläkt på verksamheten förr, så känner Ulf Andersson fortfarande starkt för sin klubb.
– Stämningen är mycket bra, säger han och berättar om klubbens välbesökta spektakel på Gullviksborgs IP i somras, när gamla seniorspelare mötte dagens seniorlag. Musiken dunkade och grillarna glödde, och en av veteranerna på plan var Ulf Andersson.
– Vi förlorade ju stort, men oj vad skoj det var att se alla människor, att det lockade så stort intresse var jätteroligt.
Och du spelade 90 minuter?
– Njä, snarare fem. Det fick räcka.

Publicerad 07 March 2013 08:00