Här kan du se Dalaplan spela den närmaste tiden: 13 april – Tullkammaren, Kristianstad, 21 april – KB (Kulturbolaget), Malmö, 21 juli – Rundgångs åttaårskalas, Debaser Malmö. Foto: Lucas Frisk Bergqvist

Här kan du se Dalaplan spela den närmaste tiden: 13 april – Tullkammaren, Kristianstad, 21 april – KB (Kulturbolaget), Malmö, 21 juli – Rundgångs åttaårskalas, Debaser Malmö. Foto: Lucas Frisk Bergqvist

Det mörknar över Dalaplan

Niklas Svensson: Den nya EP:n är skitigare och argare

VÄGKORSNINGSROCK. Separata turnébussar, bråk om pengar och medlemmar som baktalar varandra i intervjuer? Nej, riktigt så ser det inte ut för skiv- och konsertaktuella Malmöbandet Dalaplan.
– Som band är vi väldigt tajta och älskar att umgås med varandra på fritiden. Jag tycker att det är ganska fint, det är så det bör vara, säger sångaren och gitarristen Niklas Svensson.

Precis som tidigare så är Malmö en central del av Dalaplans texter. På den kommande EP.n ”Trillar i” har den senaste tidens oroligheter gjort tydliga avtryck.
– Det är inget uttalat tema, men det är klart att saker som händer runt omkring en inspirerar på olika sätt. Den nya EP:n är till exempel mörkare, skitigare och argare i tonen – det är en avspegling av det som hänt i stan. Det hade kanske varit bättre om man varit helt opåverkad och skrivit glada låtar som ”Tutti Frutti” och ”Good Golly miss Molly” istället, men så fungerar det inte.
Gångtunneln vid kvarteret Dalaplan blev nyligen också framröstad som Sveriges otäckaste plats.
– Det är helt fantastiskt, även om det är rätt mycket humor i det. När man går förbi där så ofta som vi gör så börjar man fundera på hur de resonerade när de byggde tunneln – det är verkligen bara funktion man har tänkt på. En annan rolig grej är att det går rykten om att det bor en man innanför dörren i den norra delen av tunneln.
Om Malmö har en framskjuten position i bandets texter så präglas musiken av ett okomplicerat och direkt tilltal.
– Visst kan det bli svårt att variera sig – ett par låtar har faktiskt exakt samma ackord, även om inramningen är annorlunda. Jag tycker dock att det är mer utmanande att försöka vara kreativ och fantasifull med tre ackord än om man blandar in kyrkokörer och blås. Man strippar ner musiken till en nakenhet.

Era låtar heter saker som ”Feber”, ”För klen”, ”Trött och sjuk” och ”Halt och lytt” – hur mår du egentligen?
– Allt det där är uttryck för min hypokondri som tar sig väldigt olika uttryck. Jag tycker helt enkelt jävligt synd om mig själv ibland. Det måste komma ut någonstans och då blir det genom låtarna.
Förhoppningsvis är Niklas Svenssons inbillade sjukdomar inte värre än att bandet kan genomföra spelningen på releasefesten för EP:n, som hålls på KB den 21 april.
– Det var en oerhört häftig känsla när vi hade vår förra releasefest på Debaser. Det var packat med folk och stora delar av publiken sjöng med i texterna. Det är få förunnat att få vara med om något sådant och det är ett minne som jag kommer att bära med mig ända till dödsbädden.

Antingen eller

Niklas Svensson väljer mellan mer eller mindre Dalaplansrelaterade alternativ: PLANekonomi eller PLANkstek: PLANekonomi. The PLAN eller Robert PLANt: The PLAN. DALlas eller DALarna: DALarna. SturePLAN eller Sture DAHLström: Sture DAHLström. PLANlöst eller PLANenligt: PLANlöst.

Publicerad 22 March 2012 00:00