”Jag ser allting i bilder”

Matts Rydén driver en egen fotoblogg

Av
Johanna S. Johansson

RISEBERGA. Han började inte fotografera på allvar förrän han skaffade sin första digitalkamera för lite mer än tio år sedan. Sedan dess har intresset för kameror blivit till ett levnadssätt.
– Jag ser allting i bilder. Även om jag inte har med mig kameran hela tiden så samlar jag på mig intryck jämt, säger Matts Rydén som driver en fotoblogg.

Hemma hos Matts Rydén och hans familj i Riseberga hänger några av hans fotografier inramade på väggarna. Foton på schabradortiken Bella som leker i havet, en silkesapa som kikar fram bakom ett galler, hotellbalkonger i Turkiet. Och en av Matts Rydéns egna favoriter, ett fotografi av Peps Persson, bildbehandlat så att det påminner om en blyertsteckning.
– Den största tjusningen är att det blir ett sätt att leva. Sen jag började fotografera har jag börjat uppskatta de små sakerna. En period fotade jag bara stuprör. Man kan göra en hel fotobok om stuprör, de är en reklamplats som alltid har olika klistermärken och lappar på sig, säger han.

Dessutom fylls bloggen av många bilder tagna i Riseberga.
– Jag tycker det är häftigt att blogga om sitt eget närområde. Här i Riseberga finns det massvis, det fina rekreationsområdet, de nya bostadsområdena, stan är på väg ut åt detta hållet.

Bara en hobby
Annars fotar Matts Rydén gärna vardagsbilder och människor. Men hans egen familj är inte så sugen på att vare sig ställa upp på bild eller att överhuvudtaget ha kameran i närheten.
– Jag får inte ta med kameran ut när jag är ute med familjen längre, för har jag den med mig kommer jag alltid lunkande och flåsande två kilometer efter för att jag stannar och fotografer så mycket, säger han.

Under hela sitt yrkesliv har Matts Rydén hållit till inom sjukhusvärlden. Nästa år är det dags för guldklocka, och han har inga planer på att sadla om till professionell fotograf.
– Jag vill hålla det som en hobby. Jag tror nästan känslan försvinner om jag skulle jobba som fotograf på heltid, säger han.

Fotnot: Adressen till fotobloggen är http://mattsryden.wordpress.com/


Matts Rydén framför några av alla fotografier han har tagit under åren. Foto: Johanna Johansson

Matts Rydén framför några av alla fotografier han har tagit under åren. Foto: Johanna Johansson

Publicerad 02 January 2012 08:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag