För Edon Ilazi (till vänster), Juan Paez och Rafi Farouq är arbetet med Flamman mer än ett jobb, och de lägger många ideella timmar varje vecka på att ordna aktiviteter för Kroksbäcks unga, varav långt ifrån alla är kriminella. Foto: Anja Degerholm

För Edon Ilazi (till vänster), Juan Paez och Rafi Farouq är arbetet med Flamman mer än ett jobb, och de lägger många ideella timmar varje vecka på att ordna aktiviteter för Kroksbäcks unga, varav långt ifrån alla är kriminella. Foto: Anja Degerholm

Eldsjälarna som brinner för Kroksbäcks unga

”Vi vill visa att det går att bli något annat än Malmös största gangster”

KROKSBÄCK. Alla ungdomar på Kroksbäck vet vem Juan Paez är. För 15 år sedan startade han ungdomshuset Flamman för att de unga i området skulle ha något vettigt att göra på fritiden och för att förhindra att de hamnade i kriminalitet.
På den tiden fanns det visserligen redan en fritidsgård på Kroksbäcksskolan, men det var många som aldrig satte sin fot där.
– Det var när min son kom upp i tonåren som jag insåg att det behövdes fler aktiviteter, berättar Juan Paez.
Genom åren har Flammans verksamhet växt och 2004 flyttade de in i fritidsgårdens gamla lokaler.
– På Flamman försöker vi vara som en storebror snarare än en sträng pappa. Istället för att ungdomarna ska stå och hänga försöker vi locka hit dem med olika aktiviteter. Här finns allt från musikstudio, filmverkstad och TV-spel, säger Rafi Farouq, projektledare på Flamman.

En andra chans
För ett par år sedan drog man i gång projektet ”En andra chans” som finansierades av Brottsförebyggande rådet.
Tanken var att med ett mentorskapsprogram stötta unga killar som hamnat snett och försöka få dem på rätt köl igen, till exempel genom att hjälpa dem hitta lägenhet och jobb.
Ett tiotal deltog i projektet och av dem är det åtminstone sju som byggt upp ett hederligt liv med jobb och eget boende.
– Även om det är bra att sju klarat sig så känns det ändå som ett misslyckande att det är tre som återfallit. Jag tar det väldigt personligt och lider med dem, säger Juan Paez.

Satsar på de yngre
I höst startar ett liknande projekt, men med skillnaden att man satsar på de yngre ungdomarna som ännu inte hunnit hamna i kriminalitet. Personer från Kroksbäck som blivit framgångsrika utan att ha valt den kriminella banan ska då vara mentorer och goda förebilder för ungdomarna.
– Vi vill visa att det går att bli något annat än Malmös största gangster, säger Rafi Farouq.

Har blivit lugnare
Kroksbäck har rykte om sig att vara en stökig stadsdel. Juan och Rafi vittnar om kriminella gäng som besökt området för att rekrytera ungdomar men att det lugnat ned sig senaste tiden.
– Det har blivit lite bättre men det är nu politikerna borde satsa, innan problemen blir värre igen, säger Rafi Farouq.

null

Publicerad 07 September 2011 03:00