Niklas Svensson på Dalaplans hemmaplan. Förutom spelningar i vår och sommar planerar bandet att snart spela in nytt material. Foto: Per Ingridz

Niklas Svensson på Dalaplans hemmaplan. Förutom spelningar i vår och sommar planerar bandet att snart spela in nytt material. Foto: Per Ingridz

De smider nya (Dala)planer

”Många av mina texter är Malmörelaterade”

MALMÖ. Malmöbandet Dalaplan börjar göra sig ett namn på allvar då såväl publik som recensenter har fastnat för gruppens direkta rock sjungen på klingande skånska.
– Det är viktigt att ge järnet oavsett om det står två fyllon i publiken eller om det är 300 personer, säger sångaren och gitarristen Niklas Svensson.

Året som gått sedan Lokaltidningen pratade med Dalaplan senast har varit ett händelserikt sådant.
– Det har varit ett sjukt år. När vi sågs hade vi bara spelat in ett par låtar, mest för att dokumentera hur vi lät. Efter det gjorde vi en liten Malmöturné som var rolig, spännande och gav oss scenvana. Sedan spelade vi in fem låtar till som av någon märklig anledning mottogs väldigt väl både av tidningar och folk. Vi har haft en del spelningar och den största hittills var helt klart när vi spelade på Debaser tillsammans med Fiendens Musik.

Liten svans

Niklas Svensson upplever också att bandet håller på att bygga upp en egen publik.
– Ja, jag inbillar mig det. Förutom att nära, kära och vänner kommer och tittar på oss så känns det också som att vi börjar få en liten svans av människor som kommer enbart för att de gillar musiken.
Med ett namn som Dalaplan går det heller inte att ta miste på var bandet hör hemma. Att man döpt sig efter en av stadens mest trafikerade korsningar har också väckt reaktioner.
– Folk frågar alltid varför vi heter så och vi har väl inget entydigt svar på det. En del tycker att det är roligt att vi heter så eftersom de anser att det är Malmös fulaste plats, men det tycker jag inte att den är. Jag tycker att Dalaplan representerar Malmö som stad generellt – det är snett, tokigt och vint. Man känner att man inte riktigt passar in men är heller inte helt off. Många av mina texter är Malmörelaterade på något sett.

Skylthybris

Niklas Svenssons relation till den geografiska platsen Dalaplan har också förändrats väsentligt sedan han började spela i bandet med samma namn.
– I stunder av hybris kan jag tänka att det är vårt band man syftar på när jag ser skyltar där det står Dalaplan inne i stan.

Fotnot: Dalaplan spelar på Blekingska nationen i Lund den 8 april och på Tröls i Malmö den 21 maj.

Publicerad 07 April 2011 08:18