Alicia Andersson har jobbat på bemanningsföretaget Restaurang Assistans i olika omgångar under två år. Foto: Per Ingridz

Alicia Andersson har jobbat på bemanningsföretaget Restaurang Assistans i olika omgångar under två år. Foto: Per Ingridz

Inhyrd restaurangpersonal allt vanligare

Anställd på bemanningsföretag kritisk till a-kasseregler

MALMÖ. Bemanningsföretagen vinner allt mer terräng inom hotell- och restaurangsektorn i Skåne. Där har anställningsformen ökat med 171 procent under tredje kvartalet i år, jämfört med i fjol. Alicia Andersson, som jobbar på Restaurang Assistans i Malmö, trivs med att vara på olika arbetsplatser, men tycker att det dåligt att hon inte har rätt till a-kassa.

Alicia Andersson är 26 år och har både utbildning och arbetslivserfarenhet från restaurangbranschen. Trots det kan det ibland gå trögt att få tillräckligt mycket jobb som servitris. Därför sökte hon sig till bemanningsföretaget Restaurang Assistans i Malmö.
 – Utöver de jobb som jag får här så jobbar jag också extra på några andra ställen. Den senaste tiden har jag haft ungefär ett jobb i veckan genom Restaurang Assistans, säger hon.

Växer som person

Att skifta mellan olika arbetsplatser ser hon inte som något problem, utan uppskattar omväxlingen.
– Det känns bra att det inte är samma mat och samma personer varje dag. Det passar mig och gör att jag växer som person. Jag blir rastlös om jag är kvar för länge på samma ställe.
Det händer dock att hon upplever att hon blir annorlunda behandlad på grund av att hon kommer från ett bemanningsföretag.–
Vissa kan dumförklara en och vara överdrivet noggranna när de ska förklara och visa hur saker fungerar. För det mesta blir man dock bra bemött.

Ogillar a-kasseregler

Hon kan även tänka sig att fortsätta att jobba genom bemanningsföretag, om förutsättningarna är de rätta.
– Det kan jag mycket väl tänka mig om det blir tillräckligt mycket jobb. Får jag något annat kanonerbjudande så överväger jag förstås det, men jag har inget emot att stanna.
En sak som Alicia Andersson är kritisk till är att man inte har rätt till a-kassa när man är anställd av bemanningsföretag.
– När det blir dödperioder utan jobb kan det vara lite svårt. Jag tycker att det är konstigt att man inte har rätt till a-kassa om man jobbar för bemanningsföretag. Det kan hända att man behöver lite ekonomiskt stöd någon gång. Varför får man jobba extra på en restaurang och stämpla men inte göra det när man är anställd av ett bemanningsföretag?, undrar hon.

Publicerad 24 November 2010 10:00