”För mycket förnedrings-tv”

Skanöraktuelle Bertil Svensson om dagens tv-utbud

VELLINGE. Bertil Svensson har en 34 år lång tv-karriär bakom sig. Mest känd är han kanske för sina trädgårdsprogram och att han skar sig i fingret i direktsändning.
– Om man är med i tv får man bjuda på sådana saker, säger Bertil Svensson.

Berätta lite kort om din tv-karriär?
– Jag började 1962 och jobbade i 34 år på tv. Sammanlagt medverkade jag i 1 300–1 400 program, som programledare och/eller producent. Bland annat gjorde jag Fråga Lund, Musikfrågan, Kontrapunkt, Sköna söndag och trädgårdsprogram.
Kan du nämna några höjdpunkter från karriären?
– Roligast var nog Fråga Lund. Jag gillade det tvärvetenskapliga och det var också roliga människor. Tv-sändningen från flygkapningen på Bulltofta var också speciell. Den sändes direkt i 21 länder och var den första direktsända flygkapningen. Jag jobbade hela natten fram till klockan åtta på morgonen.
Vad tycker du om dagens tv-utbud jämfört med när du var aktiv?
– Det är för få program där tittarna blir tagna på allvar och för mycket förnedring och mobbning i tv. Jag tycker också att det är för mycket fokus på programledarna. Det är ju gästerna som är det viktiga – det har Skavlan förstått.
Trädgårdsintresset har eskalerat de senaste åren, vad tror du att det beror på?
– Det ligger i tiden. Vi lever i ett allt stressigare samhälle och då är det skönt att koppla av med trädgårdsarbete. Man mår bra av att vara ute i det gröna, det märker jag inte minst på mina barnbarn.
Hur ser du idag på incidenten när du skar dig i fingret i direktsändning?
– Jag visste i förväg att jag skulle skära mig eftersom jag hade fått fel kniv – jag hade fått en dolk istället för min vanliga kniv. Någon dag efteråt fick jag en skokartong med plåster från akutmottagningen i Västerås. Om man är med i tv får man bjuda på sådana saker. Det är det som är tjusningen med direktsändning – man vet aldrig vad som händer.

Fotnot. Bertil Svensson föreläser på Skanörs bibliotek den 13 november

Antingen eller

Bertil Svensson väljer Trädgårdsfredag eller Sköna söndag: Trädgårdsfredag. Malmö eller Staffanstorp: Staffanstorp. Vildvuxet eller välansat: vildvuxet. Rosor eller orkidéer: rosor. ”Det var länge sedan jag plockade några blommor” eller ”Tio tusen röda rosor”: ”Det var länge sedan…”. Lars Roos eller Guns 'n' Roses: Lars Roos.

Publicerad 13 October 2010 09:10

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag