Rickard Persson brinner för att hjälpa folket i byn Coza/Simbaya i Guinea.

Rickard Persson brinner för att hjälpa folket i byn Coza/Simbaya i Guinea.

Ny festival ska ge rent vatten i guineansk skola

Ideella krafter ska skapa kulturellt liv på Sibbarp

MALMÖ. Rickard Persson har under flera år arrangerat kulturfestivaler i Spanien. Hela överskottet har gått till att starta och driva en skola i byn Coza/Simbaya i Guinea. Planen är nu att utvidga konceptet och göra ett liknande arrangemang på Sibbarp den 9–10 juli.

Rickard Perssons engagemang för folket i Guinea väcktes under en resa han gjorde för att lära sig spela afrikanska trummor.
– Vännerna jag träffade där nere blev som en familj. Vi bodde tillsammans i ett litet rum med hål i taket; man, hustru, deras barn och jag. Mötet med musiken, kulturen, maten och fattigdomen gjorde oerhört starkt intryck på mig, säger han.

Sparade all dricks

När han sedan jobbade på ett reggaekafé i Marbella kände han att han ville ge tillbaka något till befolkningen i Coza/Simbaya. Det började med att han och jobbarkompisarna sparade all dricks de fick i en burk. Intresset för att kunna göra skillnad växte snabbt och musikfestivalen Baobab Festival föddes. Vinsten från festivalen går oavkortat till att hjälpa folket i den guineanska byn. Alla deltagare i festivalen, från organisation och artister till tekniker ställer upp helt gratis.
– Efter att ha övervägt olika alternativ tillsammans med befolkningen i Coza/Simbaya kom vi fram till att pengarna skulle användas till att starta en skola. Vi började 2007 och i dag har skolan runt 117 elever och fem lärare fördelat på fyra klasser.
– Men behoven är fortfarande stora. Nästa steg i projektet är att även se till så att skolan får rent vatten Bristen på rent vatten utgör en enorm hälsofara och dödar varje år fler än både aids och malaria tillsammans.

Lokala förmågor

Efter många år utomlands planerar Rickard Persson att slå ner bopålarna i Malmö. Han har också påbörjat arbetet med att ordna en festival lik den som finns i Spanien men på malmöitisk mark.
– Vi har inlett ett samarbete med biståndsorganisationen/världsbutiken Themba och en nybildad guineansk förening här i Malmö. Förhoppningen är att vi ska få vara på Sibbarps grönområde och efter samtal med Malmö Stad ser det lovande ut.
Tanken är att även mindre och lokala kreativa förmågor får möjlighet att visa upp sig samtidigt som man kan göra något för folket i Coza/Simbaya.

Publicerad 17 February 2010 13:41