Bonafide består av Mikael Fässberg, Pontus Snibb, Sticky Bomb och Micke Nilsson. Foto: Irina Raducan

Bonafide består av Mikael Fässberg, Pontus Snibb, Sticky Bomb och Micke Nilsson. Foto: Irina Raducan

Bonafide gör rock som går på knock

"Vi ville göra något som smällde lite hårdare"

MALMÖ. Nyutgivning av debutskivan, spelningar, nytt skivbolag, singelsläpp, video och ett färskt fullängdsalbum i höst. Det råder allt annat än stiltje hos Malmörockarna i Bonafide.

När Lokaltidningen tog pulsen på bandet förra gången stod konserter med Deep Purple och Europe för dörren och förväntningarna var höga. Enligt gitarristen Mikael Fässberg infriades de också.
-Det var fantastiskt att spela inför en stor publik och det kändes som att många uppskattade oss. Deep Purple var väldigt vänliga, ingen prestige alls. Till exempel kom deras klaviaturspelare Don Airey upp och spelade "Dancing Queen" när vi soundcheckade.

"Som en käftsmäll"

Spelningarna i fråga ägde rum i slutet av förra sommaren och sedan dess har man gjort en del klubbspelningar och färdigställt ett helt nytt album. Med i studion fanns den i rocksammanhang oerhört välrenommerade producenten Chips Kiesbye som bland annat jobbat med Hellacopters, Sahara Hotnights och Millencollin.
- Han förstod vad vi ville åstadkomma. Samarbetet fungerade jättebra, vi behövde en femte röst som kunde styra och ställa. Vi kom in med färdiga låtar, sedan var han med och utformade bland annat instrumentering och arrangemang.
När det gäller den musikaliska färdriktningen så menar Mikael Fässberg att ambitionen var att tuffa till sig lite.
-Vi ville göra något som smällde lite hårdare och inte var lika förankrat i bluesen. Hårdare rock som känns som en käftsmäll. Det är dock fortfarande rock med enkla och klara och strukturer fast med en modern produktion.

Lycklig skilsmässa

Skivbolag har Bonafide alltså också bytt. Från Sweden Rock till Black Lodge. Det var dock en allt annat än dramatisk skilsmässa från de förstnämnda.
- Det var helt enkelt så att Sweden Rock ville renodla sin verksamhet och fokusera på festivalen och andra liveevenemang. De tyckte inte att de hade resurser att ta hand om oss på ett rättvist sätt, så vi fick ta vår mastertape och gå.
Innan skivan släpps i höst ska ett koppel spelningar avklaras, bland annat en på KB i Malmö, lördagen den 23 maj. Mikael Fässberg tycker att hemstaden har en vital livescen även om han känner av en viss mättnad hos publiken.
- Det finns ett fantastiskt utbud av scener på en liten yta men folk är kanske lite kräsna och blasé. Det finns mycket bra band, Babian till exempel, är otroligt roliga.

Publicerad 18 May 2009 03:00