83-åring med bågskytte-SM i sikte

Erik Ström tränar med sin långbåge varje dag

Av
Markus Celander

BÅGSKYTTE. När BK Gripen i Malmö arrangerar SM den 1-2 augusti är klubbens 83-årige långbågeskytt Erik Ström en av deltagarna.

I klubbhuset vid hamnen i Limhamn demonstrerar Erik Ström sin långbåge av osageträ som specialtillverkades för honom i USA för ett par år sedan.
Den är 160 centimeter lång, kostade 15 000 spänn och är klädd i skallerormsskinn.
- Och greppet är av knottrig bäversvans, vilket ger bra grepp, förklarar Erik, varpå han drar lite i bågsträngen, som är av kevlar.
- Den är stark nog att bogsera en bil med.
Den tunna strängen? Ånej.
- Åjo. Femtonhundra kilo kan den dra.

"Den är stark nog att bogsera en bil med", säger Erik Ström om bågsträngen, som är gjord av kevlar. Foto: Markus Celander

1 000 kilo om dagen

Ute på banan spänner han långbågen och siktar mot tavlan 40 meter bort - att hålla bågen spänd innebär att han balanserar en tyngd på 14 kilo mellan sina högt upplyfta armar.
- Inga problem, säger Erik efter att pilen farit iväg och borrat sig in i tavlan med väldig kraft.
- Kroppen fungerar som den ska. Jag är öm i nederdelen av ryggen bara, men du vet, envisa gamla gubbar - vi ger oss aldrig.
Han har räknat ut att han avlossar minst 60 pilar om dagen - ett snitt på 1 000 kilo varje dag.
Varje dag - skjuter du varje dag?
- Ja. Fast i fjol missade jag fem dagar.

"Jag har satt ett antal svenska rekord, och jag tror faktiskt jag har kvar ett som jag satte för en fem år sedan - 1 134 poäng av 1 440 möjliga", säger Erik Ström Foto: Markus Celander

Brorsans uthus

Erik Ström pensionerades som chefsinspektör på Kockums 1988. Ett par år senare började han med bågskyttet.
- Allt började med att jag besökte min brorsa uppe i Stockholm, och i hans uthus hängde en gammal nybörjarbåge som hans ungar hade lekt med en gång i tiden.
- Jag kunde inte sluta skjuta med den, det var så roligt, så när jag kom hem till Malmö igen tog jag kontakt med BK Gripen.
I början fick Erik pröva på alla sorters bågar, men han fastnade tidigt för långbågen.
- Det är det riktiga bågskyttet, tycker jag. Inga hjälpmedel. Inga sikten och stabilisatorer. Bara pil och båge.

Erik Ström har gjort en

Erik Ström har gjort en "Robin Hoodare" några gånger - det vill säga satt en pil i en annan. Foto: Markus Celander

Ett antal rekord

I långbåge tävlas det endast i en enda klass - pågar, töser och gubbar och tanter - alla åldrar tillsammans.
- Det beror på att vi inte var så många i början, säger Erik, som började tävla nästan så fort han gått med i Gripen.
- Jag har satt ett antal svenska rekord, och tror faktiskt jag har kvar ett som jag satte för en fem år sedan - 1 134 poäng av 1 440 möjliga.
(Det betyder att Erik Ström avlossade 144 pilar mot fyra måltavlor på mellan 20 och 40 meters avstånd. Varje pil ger högst tio poäng.)

Är vädret bra nog tar sig Erik Ström till bågskyttebanan med sin motorcykel – en replika av den sovjetiska militärmotorcykeln Ural, årsmodell 1937. I kulsprutestället på sidovagnen har Erik placerat en pil.
Foto: Markus Celander

Är vädret bra nog tar sig Erik Ström till bågskyttebanan med sin motorcykel – en replika av den sovjetiska militärmotorcykeln Ural, årsmodell 1937. I kulsprutestället på sidovagnen har Erik placerat en pil. Foto: Markus Celander

Med i SM-veckan

I sommar pågår SM-veckan i Malmö. Elva mindre idrotter, som frisbee, casting, dragkamp och bågskytte, får då chansen att synas i media när de gör upp om sina SM-tecken.
Ska du vara med?
- Jajamen. Och vår klubb ska arrangera tävlingen, säger Erik Ström och skjuter iväg ännu en pil.
När man ser den fara iväg som en missil är det inte svårt att föreställa sig den förödande verkan dessa pilar hade för 600 år sedan, när de engelska långbågeskyttarna utraderade nästan hela den bepansrade franska riddaradeln på bara några minuter under slaget vid Agincourt.

Publicerad 12 May 2009 12:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag