100 år av Malmö stad i bilder

Malmö Kulturhistoriska förening firar

MALMÖ. Malmö Kulturhistoriska förening firar hundra år genom att göra precis som vid bildandet av föreningen, satsa på fotografi. Resultatet är en fotobok som visar Malmö stads förvandling.
- Herrarna som bildade föreningen var väldigt förutseende när det gällde att satsa på bilder, säger föreningens ordförande Göran Larsson.

När Malmö Fornminnesföreningen bildades 1909 med Nils Djurklou som ordförande var den första investeringen ett inköp av ett bildarkliv på 1 000 bilder. Bilderna tillhörde Viktor Roikjer vars far var en pionjär när det gällde fotografering.

Ifrågasatt

Bilderna kostade föreningen två års medlemsavgifter, 1 000 kronor.
- Beslutet ifrågasattes av revisorerna, säger Stefan Ersgård som är redaktör för boken.
Tack vare den investeringen och många andra fotografer kan nu Malmö Kulturhistoriska förening ge ut en fotobok som visar upp ett Malmö från dåtid till nutid. Boken, som heter "Stadsporträtt", har också smyckats med texter men det är fotografierna som står i centrum.
- Vi har texter av både dåtida och nutida författare från Malmö, Axel Danielsson, Alice Lyttkens, Fredrik Ekelund och Andrzej Tichý för att nämna några.

Fotograferad stad

Malmö är en väldigt fotograferad stad. Det finns mycket material som föreningen samlat på sig genom åren. Förutom samlingen som köptes 1909 hade man ett samarbete med Malmö Fotoklubb på 70-talet då rivningsvågen vällde in över staden.
För att dokumentera nuet har Malmö museums egna fotografer engagerats. Bland bokens fotografer finns bland annat Georg Oddner, Åke Hedström och Gunnar Lundh. Arbetet med boken har tagit ett drygt år och den kommer att finnas ute till försäljning i bokhandel men även på museet.

Publicerad 26 March 2009 10:00

Lokaltidningen Malmös nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag