Hanna Sköld är snart klar med sin första långfilm. Foto: Cecilia Lindberg

Hanna Sköld är snart klar med sin första långfilm. Foto: Cecilia Lindberg

Hemtjänst och nazism i ny Malmöfilm

Hanna Sköld tog lån för att finansiera "Nasty Old People"

IVRIGT. -När elden brinner gäller det att satsa, man vet aldrig när den slocknar, säger Hanna Sköld. Hon är filmskaparen som inte gillar att stå i kö och vänta på tillåtelse. Därför bestämde hon sig för att ta ett banklån för att göra sin första långfilm. "Nasty Old People" blir färdig i vår.
- Filmbranschen är så neurotisk, för att få stöd till en film ska den vara nyskapande samtidigt som den ska vara ungefär likadan som något som funkade förra året. Men i verkligheten kan man aldrig veta vad som kommer att funka publikmässigt, säger Hanna.
I filmprojektet, som nu är inne i slutskedet, står hon för både manus och regi. Dessutom har hon haft en mängd andra funktioner, till exempel har hon lagat mat åt skådespelarna, tapetserat väggar och försökt laga en bil som inte gick igenom besiktningen.

Hitta lösningar

- Det blir så i ett sånt här projekt där ingenting får kosta pengar. Man får hitta lösningar och tänka att "det måste gå". Tidigare har Hanna gjort flera kortfilmer. Sin utbildning har hon skaffat via filmlinjen på Skurups folkhögskola. Hon har även gått en manusutvecklingskurs i Sunne. Det var där som idén till "Nasty Old People" började gro.
- Jag har flera kompisar som har jobbat i hemtjänsten och som har fått inblick i världar som starkt kom att påverka och förändra deras liv. Hanna beskriver filmen som en slags saga för vuxna. Huvudpersonen är en 19-årig tjej som är nazist och jobbar i hemtjänsten.

Lär känna varandra

- Hon möter fyra gamlingar som är speciella var och en på sitt sätt. Hon kommer dem in på livet och successivt blir de viktigare för henne än vad hon är för dem. Samtidigt börjar det krisa sig i den grupp av nazister som hon tillhör.
För Hanna var det viktigt att berätta om en tjej som är värsting. Ofta skildras tjejerna bara som bifigurer och det är killarna som är drivande.
- Det är viktigt för genusdebatten att berätta om en tjej och att också våga visa det dåliga. Människor måste stå till svars och ta ansvar för sina handlingar, det är lite det som krävs för att man ska bli en riktig människa.

Febe Nilsson i huvudrollen som Mette och Cecile Anckarsvärd som spelar Märta. Foto: Mattias Hildingh.

Febe Nilsson i huvudrollen som Mette och Cecile Anckarsvärd som spelar Märta. Foto: Mattias Hildingh.

Hanna Sköld under inspelningsarbetet. Foto: Mattias Hildingh.

Hanna Sköld under inspelningsarbetet. Foto: Mattias Hildingh.

Visste du att…

… Skådespelarna i "Nasty Old People" spänner från amatörer till professionella. Torkel Pettersson är kanske den som är mest känd. Karin Bertling, som spelar en av vårdtagarna, medverkade i senaste julkalendern. Alla, inklusive fotograf, scenograf och regiassistent, har ställt upp "för att de tycker det är kul och utvecklande". En bit in i projektet gick Helene Granqvist på produktionsbolaget Good World in som producent.

Publicerad 08 January 2009 03:00